Вторник, 06 Дек 2022
    
Бургас Култура

Вижте „Атон в рисунки и фотографии”

  06.09.2022 13:45  
Вижте „Атон в рисунки и фотографии”

Десетата юбилейна изложба „Атон в рисунки и фотографии“ на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев ще бъде представена в Бургас на 8-ми септември.

Изложбата, която изразява диалога между двамата автори, ще представи десетки рисунки на именития бургаски художник Андрей Янев, емоционално свързан със Света гора и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител, дело на проф. Мирослав Дачев.

Тази година са предвидени няколко юбилейни изложби в цялата страна, а Бургас е сред първите градове, в която ще бъде представена експозицията, защото именно от тук, през септември 2012 година е поставено началото с първата изложба, която носи и същото заглавие.

Експозицията „Атон в рисунки и фотографии“ е резултат на изследователски пътувания в продължение на две десетилетия и ще бъде подредена в зала „Ал. Г. Коджакафалията” на КЦ „Морско казино”. Тя е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии”, посветен на тези поклоннически пътувания, както и от всички издания на Центъра от поредицата „Атониада”.

Книгите ще бъдат представени от 18.00 часа в зала „Георги Баев” на 8-ми септември. Веднага след това публиката ще бъде поканена в зала „Ал. Г. Коджакафалията”, където от 19.00 часа ще се състои официалното откриване на изложбата.

Бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на произведенията до 25-ти септември. Инициативата се реализира с вход свободен.

Зад десетгодишния юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие и годишнина от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Той е учреден от проф. Мирослав Дачев и Андрей Янев през 2012 година.

Андрей Янев е художник, чието име се свързва с множество изложби в България и в чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и в Китай.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и