Понеделник, 28 Nov 2022
    
Култура Созопол

Младите музиканти от Детски духов оркестър „Junior Band“ сложиха началото на 38-та Аполония

  29.08.2022 14:31  
Младите музиканти от Детски духов оркестър „Junior Band“ сложиха началото на 38-та Аполония


За 38-а поредна година началото на Празниците на изкуствата Аполония развълнува любителите на изкуството със своето откриване. Младите и талантливи изпълнители от Детски духов оркестър „Junior Band“, с диригент Йордан Цветанов, заредиха публиката със слънчево настроение и широки усмивки, задавайки тон за предстоящите акценти от програмата. Младежите изпълниха невероятни  поп, фънк и джаз аранжименти на популярни произведения на световноизвестни музиканти. Културните събития от календара на  Аполония ще се проведат между 28 август и 5 септември, събирайки заедно едни от най-талантливите и обичани български музиканти, актьори, художници, писатели... Повече информация за програмата на Аполония 2022 г. може да бъде открита на официалния сайт- www.apollonia.bg, а билетите можете да намерите в мрежата Eventim.

По повод на старта на дългоочаквания фестивал, Маргарита Димитрова – изпълнителен директор на Фондация „Аполония “, сподели: - „Да виждам за поредна година, събрани на едно място толкова творци и толкова зрители, отдадени на изкуството, ме прави повече от щастлива. Духът на Аполония е вдъхновението, а днес Созопол прелива от него.“



Стартът на Фестивала бе отбелязан и с откриването на трите изложби в художествената галерия в Созопол. Те включват избрани творби на Кристо и Жан Клод. За първи път българските зрители ще могат да видят творбите им от няколко десетилетия – между 1958 и 2003 година, събрани на едно място. Посетителите ще имат възможност да се насладят на избрани образци от колекцията на 10-ото Международно триенале на сценичния плакат два месеца преди откриването му в София. А със своята отдаденост и иновативност младите надежди в изкуството Мартиан Табаков и Мартин Трифонов представят изложбата си „Слънчеви перспективи“.
Тържествената и вдъхновяваща празнична атмосфера завладява и любителите на киното и театъра. Тази вечер предстои старта на прожекциите под звездите с феноменалната българска кинопродукция „В сърцето на машината “. На сцената на амфитеатър Аполония зрителите ще могат да се срещнат с моноспектакъла на Михаил Билалов „Бум-Бум“. Пиесата „Една испанска пиеса “ на Ясмина Реза ще бъде представена от Малък градски театър „ Зад канала “ с участието на Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Малин Кръстев. Повече информация за всички предстоящи постановки може да откриете в програмата на официалния сайт - www.apollonia.bg.
Празниците на изкуствата Аполония 2022 даряват на посетителите много емоции, вдъхновение и наслада. Фестивалът умело преплита в себе си различните изкуства, създавайки преживяване, докосващо душата.

За Аполония:
Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.  
 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и