Понеделник, 21 Nov 2022
    
Бизнес

Над 10% от проверките установяват работещи без договори

  22.08.2022 17:07  
Над 10% от проверките установяват работещи без договори

Ресторантьорството е сред високорисковите отрасли, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство

 

При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват работещи без трудови договори, показаха резултатите от специална инспекционна кампания за превенция на недеклариран труд, съобщават от „Главна инспекция по труда“ (ГИТ).

При 1133 проверки в питейни заведения и ресторанти, приключени през месеците юни и юли 2022 г. от контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ („ИА ГИТ“) са установени 150 лица без сключени трудови договори.

Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333 броя. От тях 810  са по заплащане на труда и 878 по работното време, почивките и отпуските, заявяват още от „ГИТ“, като добавят, че тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла.

Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство. За седемте месеца на годината са извършени 15 735 проверки във високорисковите по отношение недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 броя за периода.

Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са 1714 бр. От пресцентъра на ГИТ уточняват, че Инспекцията по труда постоянно работи и за засилване на сътрудничеството с Националната агенция за приходите (НАП) чрез обмен на информация и съвместни действия.

През тази година двете институции осъществяват съвместна кампания за справяне с недекларирания труд, като в рамките на кампанията до момента контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 484 броя съвместни проверки с НАП и 129 бр. по инициатива на Приходната агенция. На НАП е предоставена информация за резултатите от контролната дейност на ИА ГИТ в над 250 предприятия, пишат от Pariteni.bg.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и