Петък, 18 Nov 2022
    
Бургас Приморско

Спешните екипи по Южното Черноморие не са достатъчни

  19.08.2022 15:43  
Спешните екипи по Южното Черноморие не са достатъчни

В Приморско ще има филиал на Центъра по спешна медицинска помощ

 

Георги РУСИНОВ

 

Спешните медицински екипи по Южното Черноморие са недостатъчни. Това стана ясно от думите на директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. Той придружи служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на визитата му в УМБАЛ-Бургас. Спешните екипи по Южното Черноморие са едва 12.

Министърът пристигна в морския град, за да провери готовността на болницата за евентуална вълна от ковид, подготовката за интензивни легла и леглата за лечение на ковид, както и обезпечеността с кадри.

„Също така искам да видя до къде е стигнал проекта за спешната помощ – ремонтите и организации на спешните отделения. За съжаление това, което виждам в четирите болници, които посетихме е, че на много от местата не е започвал, въпреки спечелени обществени поръчки. На други места е започнал, но поради промяна на цените на строителните материали, ток и всичко останало, самите строители имат претенции и на някои места са спрели тези ремонти. Това, което ми прави впечатление е, че в последната година програмата е тотално неглижирана. Ако не се продължи и завърши, както трябва ще трупаме негативи дори и от финансово естество. Вече съм направил анализа и съм обявил сумите, които са нужни. За съжаление не знам защо досега не са обявявани и предишният министър на финансите не е отделил тези средства. Тази програма сме длъжни да я изпълним. За тази година са необходими около 6 млн. лева, за следващата около 40 млн.“, посочи министърът на здравеопазването и добави, че в почти всяка област има спешни отделения, които трябва да се ремонтират.

Д-р Меджидиев също коментира обезпечеността със спешни екипи по Южното Черноморие и най-вече Приморско, където спешният център е на издръжката на общината, вместо на държавата.

„Обезпечеността дори и в Бургас не е прекрасна. 5 екипа са. През лятото Приморско става около 120 000 души. Няма реално откъде да осигурим за там допълнителен екип. Говорихме с министъра на туризма и сме в процес на позициониране в двата големи курорта – Слънчев бряг и Златни пясъци поне по един дежурен 24-часов екип с оформяне на такъв пункт, който да поддържа интензивността през летните месеци. В следващите 10 дни ще сме готови“, коментира здравният министър.

Д-р Паздеров допълни по темата, че е обещано в Приморско да се създаде филиал на Центъра по спешна медицинска помощ, а да не е само един изнесен екип.

Въпреки всичко проблемът с кадрите е най-голям на юг от Бургас, тъй като частната инициатива, каквато я има в Слънчев бряг, там липсва.

„Имаме региони, където и с 5 щатни фелдшера, имаме само по 1-2 на работа. Там е изключително трудно да се покрие графика. По 2 екипа имаме само в Айтос, Карнобат, Несебър и Средец. На всички други места е само по един екип“, коментира директорът на РЗИ-Бургас.

По думите му в Слънчев бряг е най-необходим този допълнителен спешен екип, който ще работи 24 часа, тъй като легловата база там е най-голяма – около половин милион.

„За съжаление за Южното Черноморие, нямаме такава изявена инициатива на лекарите от вътрешността да регистрират практики, както е в Слънчев бряг и затова нямаме и структури на Центъра за спешна медицинска помощ“, посочи още той.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и