Понеделник, 14 Nov 2022
    
Бургас

Отлагат втората част на конкурса за училищни директори /Вижте за кога/

  15.08.2022 15:28  
Отлагат втората част на конкурса за училищни директори /Вижте за кога/

      Дона МИТЕВА

Втората част на конкурса за директори на училища се отлага за неопределено време. В края на миналата седмица на сайта на Регионалното управление на образованието бяха пуснати имената на онези кандидати, които се допускат до тест и събеседване, както и на недопуснатите.

По списък допуснатите са 35, а недопуснатите шестима. Принципно излиза, че не са чак толкова много желаещите да седнат на горещите директорски столове. Очаква се за повечето от училищата да има по един кандидат, а няма да е изненада, ако за някое няма и такъв.

Ако ВАС не бе стопирал наредбата, по която трябва да се проведе изборът на директори, очакваше се в края на месеца да минат тестовете и събеседването и новоизбраните шефове от началото на септември, когато традиционно повечето от учителите се завръщат на работа и закипява здрава подготовка на новата учебна година те да си влязат във владения. Но при този случай изходите са  два. Ако все пак се признае наредбата за  валидна – конкурсите в цялата страна да продължат от там до където  са стигнали. Ако обаче, съдът отхвърли наредбата – всички усилия до тук изтичат в канала и се започва отначало.

От 2001 година винаги е имало правила, изработени от просветното министерство, по които да се прави конкурсът за избор на директори на училища. И въпреки че са търпели  промени те са били работещи. Министърът на Продължаваме промяната – академик Денков реши да облече правилата в Наредба  за да вкара ред в хаоса. Както изглежда обаче се създаде по-голям хаос и идеята новата учебна година да започне с нови директори за много училища е почти провалена.

„Конкурсът не е провален, той само е спрян. Поне на този етап, но ако съдът отхвърли наредбата излиза, че близо 1000 човека в страната са си платили за документите на конкурса. Едни от тях са излезли в платен, други в неплатен отпуск. Тези хора и в момента се готвят за изпита“, коментира Константин Янков, от Синдиката на българските учители в Бургас.

Специално за нашия град набавянето на документи струва малко под стотачка: 40 лева са за документ от Центъра за психично здраве, още толкова са от Белодробната болница и още 5 лева са за свидетелство за съдимост.

Синдикалистът недоумява защо сега се спира въпросната Наредба, при положение, че тя е била пусната за обществено обсъждане цял месец.

„Защо сега? Приеха я Наредбата - никой не я обжалва. Дойде време да се провеждат конкурсите  и сега се обжалва. Защо не се случи преди обявяването на конкурса“, недоумява Янков.

В област Бургас бяха обявени 29 училища, които си търсеха нови директори.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и