Събота, 05 Nov 2022
    
Бургас Общество

Войната на таралежите в Бургас

  05.08.2022 14:50  
Войната на таралежите в Бургас

На кого попречи лятната детска глъч в центъра на града

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Спомняте ли си онзи детски филм - „Войната на таралежите“ по книгата на Братя Мормареви? В него децата-герои цяло лято се бориха за едно игрище срещу навъсени съседи, родители, институции и това бе първата им битка с живота. Всяко поколение има своята война на таралежите и всеки град, и всеки квартал. Бургаският сюжет е също толкова абсурден, тъжен, но и показателен, задаващ въпроси и чакащ отговори.

Детската глъч на „Александровска“ в центъра на града срещу РЗИ и Стоматологията попречи на реститути, на конкуренция или на ядосана отхвърлена майка.

От четири години през лятната ваканция просто деца играят вън, а не пред компютри и не са затворени у дома, а родителите им знаят къде са.

Учат се да плетат, да рисуват, да апликират, да пеят и да опознават света. От НЧ „Асен Златаров 1940“ са ги организирали. Проблемът е, че децата са шумни, а занималнята - по цял ден и не отговаря на куп норми и наредби.

И така до днес, в поредната творческа работилница, в която бе част от екипа на „Черноморски фар“, който, без да подозира, попадна в епицентъра на проверката на – забележете! – поне 7 институции, свързани с деца, и водени от полиция.

Освен за шума, две дами от Отдел Закрила на детето към Агенция за Социално подпомагане и съответно не желаещи да коментират официално, започнаха предписания, обвиниха организаторите в поне 7 смъртни гряха; липсва официално писмено съгласие от родителите; има една тоалетна и още повече кой носи отговорността за децата при евентуален инцидент.

Децата казват, че родителите им ги водят, но без документи това не е достатъчно, по-малките трябва да са с родители. Жените от Закрилата вещаят черни сценарии - децата ако паднат; ако влязат в болница; не трябва да са по цял ден и изобщо не трябва да са тук. Докато течеше проверката, малчуганите доста се натъжиха, че ще им отнемат заниманието и повече няма да идват, организаторите от читалището също не скриха разочарованието си, че правят това с огромна любов и желание, но явно не се харесва и само то не е достатъчно, защото документалните пропуски трябва да се изгладят, а за да работиш с деца, трябва да покриеш твърде много изисквания, и то официално. Читалищните работници го правят по възрожденски, но са и уязвими на проверки.

След разговор с Община Бургас стана ясно, че има жалба срещу занималнята. „Ще направим всичко възможно тя да продължи, ще им намерим помещение - подходящо и всичко да е в норми и децата да продължат заниманията си“, бе обещанието на зам.-кмета по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева пред репортер на изданието ни.

През последните години се наблюдава ренесанс сред бургаските читалища - те организират школи, творчески работилници, излизат в паркове, градини и наистина са сред хората, помагат на децата през лятната ваканция, което е помощ и за родителите. Ако това не ви харесва или нещо ви дразнят тези занимания, е просто - спретвате една жалба и я пускате, после тръгват институциите и децата влизат в първата битка на таралежите, които се раждат без бодли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и