Вторник, 01 Nov 2022
    
Бизнес

Гурбетчии луднаха по Истанбул

  02.08.2022 16:38  
Гурбетчии луднаха по Истанбул
Снимка за спомен след посещението в Желязната църква

Дона МИТЕВА

Българи, върнали се от чужбина, за да прекарат отпуската си у нас, бургазлии и други гости на града съчетават почивката на море с три- и четиридневни екскурзии до един от градовете емблеми на Турция – Истанбул. Те залагат на културен и кулинарен туризъм, вместо на шопинг.

„Автобусите са пълни с българи, които съчетават почивката си на море с това да се насладят на вечния град. Скоро имах такива туристи от Монтана. Тръгвайки за родното Черноморие, бяха взели задграничните си паспорти и още първите дни в Бургас записаха екскурзия до Истанбул. Хубавото е това, че хората все повече се интересуват от културен и кулинарен туризъм, а не от обикаляне на пазарите само“, коментира Яница Динева, „Динита Тур“.

Сред предпочитаните обекти това лято за посещение от нашенци са Света София, Желязната църква, а новият акцент в програмата е Галата порт.

Галата порт -Новият акцент в туристическата програма 

„Кафенето на Пиер Лоти много впечатлява туристите. Лоти е френски писател, който влиза в османската армия. Легендата го свързва в романтична любов с турска принцеса, която го задържа в Истанбул. Лоти написва голяма част от своите произведения точно в това кафене в дъното на Златния рог, откъдето се открива и прекрасна гледка“, разказва Динева.

Кафенето на Пиер Лоти

Що се отнася до кулинарните приключения в Истанбул, те са безбройни, но класика в жанра си остава „Балък екмек“ в близост до Египетския пазар, където се предлага най-вкусният рибен сандвич. Това място е като Вавилонската кула – чуват се разговори на езици от цял свят. Макар да има и много по-изискани ресторанти, където да се опитат ястия от традиционната турска кухня, смело може да се каже, че „Балък екмек“ е една от кулинарните емблеми на Истанбул.

По думите на бургаската собственичка на туроператорска фирма това лято, а и не само през топлите месеци, а и от зимата, търсенето на българите е ориентирано към храна за душата и сетивата.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и