Дона МИТЕВА
Българи, върнали се от чужбина, за да прекарат отпуската си у нас, бургазлии и други гости на града съчетават почивката на море с три- и четиридневни екскурзии до един от градовете емблеми на Турция – Истанбул. Те залагат на културен и кулинарен туризъм, вместо на шопинг.
„Автобусите са пълни с българи, които съчетават почивката си на море с това да се насладят на вечния град. Скоро имах такива туристи от Монтана. Тръгвайки за родното Черноморие, бяха взели задграничните си паспорти и още първите дни в Бургас записаха екскурзия до Истанбул. Хубавото е това, че хората все повече се интересуват от културен и кулинарен туризъм, а не от обикаляне на пазарите само“, коментира Яница Динева, „Динита Тур“.
Сред предпочитаните обекти това лято за посещение от нашенци са Света София, Желязната църква, а новият акцент в програмата е Галата порт.
Галата порт -Новият акцент в туристическата програма
„Кафенето на Пиер Лоти много впечатлява туристите. Лоти е френски писател, който влиза в османската армия. Легендата го свързва в романтична любов с турска принцеса, която го задържа в Истанбул. Лоти написва голяма част от своите произведения точно в това кафене в дъното на Златния рог, откъдето се открива и прекрасна гледка“, разказва Динева.
Кафенето на Пиер Лоти
Що се отнася до кулинарните приключения в Истанбул, те са безбройни, но класика в жанра си остава „Балък екмек“ в близост до Египетския пазар, където се предлага най-вкусният рибен сандвич. Това място е като Вавилонската кула – чуват се разговори на езици от цял свят. Макар да има и много по-изискани ресторанти, където да се опитат ястия от традиционната турска кухня, смело може да се каже, че „Балък екмек“ е една от кулинарните емблеми на Истанбул.
По думите на бургаската собственичка на туроператорска фирма това лято, а и не само през топлите месеци, а и от зимата, търсенето на българите е ориентирано към храна за душата и сетивата.