Сряда, 02 Nov 2022
    
Бизнес

Зърнопроизводителите-готови за протести и блокади

  02.08.2022 16:29  
Зърнопроизводителите-готови за протести и блокади

Дона МИТЕВА

Готовност за протестни действия и блокади обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Причината – безконтролният внос на украинско зърно, който подбива изкупните цени на пазара.

До момента в страната са влезли около 500 хил. тона слънчоглед от Украйна, по данни на асоциацията.

„Проблемът е в това, че от Украйна влиза суперевтина стока, от която се възползват търговците. И те реализират огромни печалби. По-големият проблем е в това, че хората си мислят, че като се внася евтино зърно от Украйна, цената на крайния продукт за потребителите ще падне. А това не се случва. Да не би да е паднала цената на олиото? Голяма част, да не кажа всички производители на олио, работят с украински слънчоглед. Нашият не се продава. Особено на този производител, на който му е останал слънчоглед от миналогодишната реколта – никой не се интересува от него. 700 лева на тон – това не е цена“, коментира Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ и зърнопроизводител от Бургаски регион.

В момента цената на българската пшеница е 600 лева за тон на пристанище. Което ще рече, че и транспортните разходи да бъде докарано зърното до пристанищата в Бургас или Варна се поемат от зърнопроизводителя. Има реална заплаха от фалити.

„Идеята като цяло е транзитното преминаване на украинското зърно по европейските пътища и достигането му до държави, които наистина имат нужда от него. Тя е добра. Но това на практика у нас не се случва. Няма го транзитното преминаване. Зърното остава тук. Износ от България на украинска пшеница няма. При положение, че имаме добро българско производство, и то с високо европейско качество, отговарящо на всички екологични норми. Случващото се не е добре както за родните производители, така и за потребителите“, обясни производителят.

Иван Иванов, ексминистър на земеделието, коментира в национален ефир проблема на зърнопроизводителите като обясни, че пренебрежимо малко е количеството украинско зърно, което се намира на територията на страната. По негови данни било само 6 хиляди тона. А нашата реколта минава 6 милиона тона.

„Държавата не може да застане на пътя между производителя и търговеца. Не може да регулира техните търговски отношения“, коментира той, подчертавайки, че по-ниската изкупна цена би донесла и по-ниска цена за крайния потребител.

С назначаването от президента на служебния кабинет от бранша се надяват на диалог и решаване на проблемите.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и