Понеделник, 31 Oct 2022
    
Бизнес

Сладоледът не е това, което беше

  01.08.2022 14:09  
Сладоледът не е това, което беше

Дона МИТЕВА

Както сред дрехите, гримовете, прическите има мода, така се оказва, че има мода и сред сладоледите. Новите поколения са по-креативни, излезли отдавна от стандартните рамки на традиционализма, когато сладоледът се различаваше повече по цвят и по-малко по вкус. А виолетката бе най-нетрадиционният.

Сега се търсят непрекъснато нови вкусове, нови аромати, нови провокации за небцето. А лятото е сезонът, в който всички обичат да се разхлаждат и експериментират с ледените изкушения.

Сладоледена торта

Сладкари, които правят сладолед предлагат нови вкусове, различни от тези, с които всички са свикнали. Те провокират вкуса и фантазията на потребителите. Занаятчийските сладоледи правят пробив на фона на индустриалните и показват нови летни вкусове.

Тони Стоянова - сладкарски салон "Клио"

„Това лято много се търсят здравословните сладоледи. Например сладолед със синя спирулина. Тези здравословни тежки ситуации, които имат болшинството от хората през последните две години, ги накара да са по-придирчиви. Сладоледът със синя спирулина помага по нетрадиционен начин хората да пречистят организма си. Помага за имунитета. Търси се например и сладолед розово смути, който е комбинация от червени плодове. Правим сладолед и със зелена матча – зелен чай, който също е много полезен“, дава пример Тони Стоянова, собственик на сладоледен салон „Клио“ в Несебър. Тя е правила сладолед капрезе – с домати. 

Сладолед с матча

Търсят се, по нейни думи вегански сладоледи или такива, които да не са тежки, а нискокалорични. Част от потребителите желаят да се избягва глутенът, други пък сладоледи да не са с млечни продукти. Дори има от години сладолед с активен въглен.

„Както при модата има тенденции, така и при сладоледа. Хората са дошли на море, желаят след калмарите и рибата да хапнат и нещо сладко, но да е лекичко.

Наблягаме при нас и на сезонните плодове. В момента на пазара е кайсията, следва прасковата. По този начин подкрепяме и производството на наши родни плодове“, казва Стоянова.

Сладоледени спагети

Търсят се също сладоледените десерти – торти или пък спагети. Сладоледените коктейли също са предпочитано питие за разхлаждане в летните дни.

„Сладоледът не е само една топка, той е изкуство: да пресъздадеш в една чаша цяла еуфория от запомнящи се вкусове“, обобщава Тони Стоянова.

Сладолед със спирулина 

Според Донка Георгиева от сладкарска верига „Роза“, които също правят незабравими сладоледи, при тях се търсят както стандартните вкусове, така и нещо непознато, неопитвано.

„В момента работим върху един сладолед с краставици, който скоро ще се появи на пазара. Принципно хората си търсят стандартните вкусове, но и все повече се увличат по някакви нови, странни, интересни, неопитвани преди това неща.

Затова се стараем да предлагаме от всичко. Като основното правило е вкусът да е добър. Не може просто да се каже само, че е нещо странно, а то да не е вкусно. Сладоледът трябва да е хубав, вкусен, разхлаждащ. Добре е да бъде и провокиращ от време на време“, казва сладкарката.

По наблюдения от предлагащите се вече нестандартни вкусове – сладоледът с козе сирене и круша се търси и харесва много, както от бургазлии, които вече са го опитвали, така и от гостите на града, които са провокирани да го опитат.

Недялка Демирева e главен джелатиер на сладкарска верига „Роза“

На сладоледения щанд в сладкарницата има и изкушение със семена от коноп. Георгиева бърза да успокои: „Всичко е законно, няма нищо общо с дрога. Вкусът е интересен – не е от обикновените и също доста търсен. Странен е, но е приятен“.

Ледени изкушения в сладкарница "Роза"

Историята на сладоледа с гъби шийтаке е любима на Донка Георгиева: „Създаването на този сладолед бе вдъхновено от едно мое посещение в Португалия. Там работих с ментор – едно младо момиче Лара Фигейредо - изключително добър сладкар. За първи път при нея видях десерт с гъби. Тя беше направила цяла чиния с различни компоненти с гъби и круши. От там ми хрумна, че можем да направим един сладолед с гъби, тъй като се оказа, че сладкото много добре си върви с вкуса умами.То по принцип се готви месо със сладко“.

Сладоледената витрина в сладкарницата  

Производителите на занаятчийски сладоледи не скриват факта, че това е сериозна инвестиция, но същевременно и нови работни места. А бургазлии и гостите по Черноморието са облагодетелствани, че имат възможност да консумират целогодишно авторски сладоледи.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и