Сряда, 02 Nov 2022
    
Общество

За трети път: БСП върна неизпълнен мандат

  28.07.2022 10:15  
За трети път: БСП върна неизпълнен мандат

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев. До това се стигна, след като в сряда 117 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” решиха законодателната програма, предложена от левицата, да не влезе в дневния ред на парламента.

Обратът в решението на левицата за връщане на третата папка дойде само ден след пленума на партията. Там единодушно социалистите решиха да предложат законодателната програма на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител се опита да тества ще събере ли необходимото мнозинство, но без успех. 

Какво предстои

След хода на БСП топката отново е в полето на държавния глава. Негово е решението колко още работни дни остават на 47-ото Народно събрание. Процедурата предвижда с един указ президентът да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет. Конституцията не е посочила срок, в който това да се случи.

От момента, в който Радев назначи служебните министри, започва да тече срок, в който те трябва да организират следващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент. Ако разпусне Народното събрание още този понеделник първата възможна дата за избори е 2 октомври.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и