Сряда, 26 Oct 2022
    
Бургас Култура

Бургас почита емблемата си Христо Фотев

  27.07.2022 17:35  
Бургас почита емблемата си Христо Фотев

Силвия ШАТЪРОВА

 

Бургас почита днес поета Христо Фотев  с поредица от събития. Инициативата е наречена „20 години без Христо, но с поезията му - завинаги”.

С личен кът „Насаме с Христо”, фотографска изложба, рецитал пред паметника на поета в Морската градина и филми с участието на Фотев, Бургас отбеляза 20-годишнината от физическата раздяла с големия български творец. Роденият през 1934 година в Истанбул поет ни напуска на датата 27 юли, но остава завинаги в историята на българската литература със стиховете си, вдъхновени от Бургас, морето и любовта.

Лични вещи на Фотев, сред които любимите му стол и пепелник, пишещата машина от времето, когато е бил главен редактор на списание „Море”, интересни ръкописи от сценарии, рецензии на книги и любопитни фотографии са достъпни за бургазлии и гости на града.

Всеки, който желае да се докосне до света на бохема - явление в българската литература, ще може да го направи в Дружеството на бургаските писатели, ул. „Вола” №1, от 10.00 до 17.00 часа. Там е разположена и интересна фотографска изложба на Вяра Стефанова. Тя е запечатала поета на лични и обществени събития.

От 18.30 часа бургаските писатели ще почетат паметта на Фотев пред паметника му в Морската градина. Тогава ще прозвучат любими стихове и посвещения към поета.

Приемам възхитителния риск

да бъда жив, не някакъв излишен

и мъртъв Христо Фотев да съм аз:

Но българин. И жител

на Бургас….

 

Литературните критици Иван Сухиванов и Добрина Топалова:

Вкопан е в Бургас, такъв поет са ражда в българската литература веднъж на 50 години

 

„Няма никакво съмнение, че той е класик, някога Светозар Игов написа най-добрата статия за него. Той казва в нея, че това е поезия на екстаза, в която има магия точно към него, защото е заредена с подобно преживяване. Игов проследява пространствата в поезията на Фотев и стига до извода, че в нея всички те са абсолютно вертикализирани. Вертикалът трябва да свърже бита с битието в един полет, дори и морето, което обичайно хората свързват с хоризонта при Фотев е вертикално“, казва Топалова. За нея поезията на Фотев омагьосва и трудно се забравя. „За мен най-радостното е, че непрекъснато връща хората към себе си. Тези, които са открили Христо Фотев, продължават да го четат и помнят негови текстове и изрази, защото са под нейно въздействие.

Ако трябва да посочи съвременен български поет с главна буква, това е Христо Фотев“, категорична е тя, цитирайки отново литературния критик Светозар Игов.

„За мен той е съизмерим с Яворов, няма друг, с когото да го сравня. Отново Игов беше казал: „Че ако Бургас бъде разрушен, може да бъде възстановен по стихове на Христо Фотев“. Толкова е вкопан в Бургас, създал е града - поетически, както Гогол и Достоевски са създали Петербург, както Вазов - Сопот“, допълва Иван Сухиванов. Според него няма друг такъв голям поет -маринист като Христо Фотев, той е най-талантливият от своето поколение. „Отново ще цитирам Игов, който го нарича светлия принц на българската поезия, а тъмният е Иван Пейчев. Фотев го надминава като замах, строеж на стиха, страхотен риторик, такъв поет са ражда в българската литература веднъж на 50 години, говори още Сухиванов и допълва, че много е бил харесван приживе в Унгария. Цялата поетична делегация на СБП, водена от тогавашния председател на Съюза Павел Матев, но унгарските литературни кръгове оценили и дори били възхитени от Христо Фотев. „Просто ги превъзхождаше“, обобщава Сухиванов. „За него тази 20-годишнина не трябва да е тъжна, той беше човек на живота. Думата „жив“ непрекъснато присъства в неговите стихове, както и „възхитителен“, „невероятен“ също така. Той създаде града на поетите“, категоричен е Сухиванов.

 

Поетесата Роза Боянова:

„Най-ярките ми спомени са от първите ми срещи в Равадиново тогава се запознах с него. Имахме срещи и в Клуба на дейците на културата“, разказва тя.

Най-ярък е споменът й по време на съвместното им пътуване до Шумен, където Христо Фотев е трябвало да прочете слово за поета Иван Пейчев.

„Обичаше Иван Пейчев и се възхищаваше от него като личност и литератор. Щастлива съм, че имах късмета да общувам с Христо Фотев“, казва тя.

 

Диана Саватева, заместник-кмет по култура и спорт:

„Моите първи спомени бяха от срещи в Равадиново, а усещането като за поклонение пред човек, който е успял да създаде респект към себе си и творчеството си приживе.

Малцина мога да определя като гениални, на него това определение му приляга. При него има такъв размах, такова изобилие на образи в стиховете, извънредна сила, която се вселява в едно човешко същество.

Идеята ни с тази изложба беше да изкараме автентични кадри, които представят един Бургас през 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век. Изложбата ще бъде дигитализирана, освен това ще направим копия за Държавен архив и ще направим друго за пътуваща изложба.“


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и