Сряда, 26 Oct 2022
    
Общество

Бургас иска хеликоптер за борба с пожарите

  27.07.2022 17:00  
 Бургас иска хеликоптер за борба с пожарите

Силвия ШАТЪРОВА

Областният управител Стойко Танков ще настоява Бургас да получи хеликоптер за справяне с пожарите. През изминалата седмица само на територията на община Бургас вилняха два огромни пожара и се наложи в труднодостъпни места пожарникарите да се борят само с автомобили и водоноски. Заради горещото време и вятъра обаче това правеше битката продължителна и опасна.

Хеликоптер отдавна е необходим за региона, още повече че в него има отдалечени райони и планински масиви. Пожарната в Айтос отговаря за общината и за Руен, където са 39 села.

Друг притеснителен район е Странджа и селата в нея, където колите стигат трудно.

Засега не е ясно дали тази битка за доставката на хеликоптер ще е лесна, тепърва се заговори за медицинските хеликоптери, един от които трябва да е в Бургас. Той ще е един от десетте, които са запланувани страната ни да закупи със средства от Плана за възстановяване и развитие след Ковид-19. „Ще отправя писмо до Министерски съвет да се вземе предвид и подобен за пожарогасителни цели“, заяви пред „Черноморски фар“ Танков.

В момента при суперкритични ситуации, свързани с огнени стихии, регионът може да използва военни хеликоптери „Кугър“ от авиобаза „Крумово“.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и