Събота, 22 Oct 2022
    
Бургас Общество

Подводен дрон търси отпадъци в морето на Бургас

  23.07.2022 11:20  
 Подводен дрон търси отпадъци в морето на Бургас

Пластмасата -най-многобройна  по дъното  на залива

Автомобилни гуми, бутилки и торбички са най-големия замърсител

Силвия ШАТЪРОВА

В Бургаския залив започнаха проучвания на екологичното състояние на морето с нов робот за подводно изследване.

С подводен дрон се изследва морското дъно за полимерни отпадъци, метал стъкло, както и морската повърхност, след което ще започне почистване на местата, които са по-сериозно замърсени.

Шест са точките в Бургаския залив, които се обследват. Това са Пристанище Бургас, където дронът „рови“ за бокулци на  1,2 и 15 -о корабоно място, Пристанище Сарафово, както самия порт, така и акваторията му, Ченгене скеле, Бургаския плаж-Северен и Централен, остров Света Анастасия.

След като се видят отпадъците, те се почистват с помощта на водолазите „Приятели на морето“. Последно такава акция бе направена тази събота на пристанището в Сарафово.

Екоинициативата е по проект: Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“.

По проекта от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ работят проф. Севдалина Турманова и гл.ас. д-р Емилия Иванова. Екип от учени от ВМУ „Н.Й. Вапцаров“ с ръководител проф. Мирослав Цветков ръководи заснемането на морското дъно в акваторията с апаратурата, която е специално закупена по проекта.

Имаме сензори за дълбочина и температура и координати къде се намира и локализира отпадъците, казват ръковидителите на проекта.

Дронът е специфичен и има определени сензори за дълбочина и температура, локализира къде са замърсителите, има ръка и може да захваща определени отпадъци.

В момента се прави летен мониторинг, но вече са готови анализите от зимния и пролетния. Данните сочат, че Бургаския залив е сравнително чист. Най-голямо е количеството на пластмасовите отпадъци в шестте зони, като тя е 60 % от тях, следват металите, хартията и стъклото.

От полимерните отпадъци първо място е на автомобилните гуми.

В пристанище Бургас и Ченгене скеле водалазите са извадили най-много точно от този вид отпадък, следват бутилките и торбичките.

 На Северния и Централния плаж-най-многобройни са металите.

От екипа на проекта препоръчват разработване на син етикет -знак, който се поставя на заведение, което се е включило в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци. Логото се предоставя след проверка на място и след заявка от заведението.

Това са само част от отпадъците, извадени от дъното на Пристанище Сарафово 

В следствие на анализите ще бъде разработена и нова дисциплина в Универститета „Полимерни замърсители в морска среда“.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че