Вторник, 18 Oct 2022
    
Общество

Учени откриват пластмаса в стомасите на делфини в Черно море

  18.07.2022 15:37  
Учени откриват пластмаса в стомасите на делфини в Черно море

Ново проучване на учени от Института по океанология към БАН показва, че делфините в Черно море поглъщат пластмасови отпадъци. През 2020 и 2021 година учените от института изследват стомасите на 31 мъртви делфина – афала (Tursiops truncatus) и муткур (Phocoena phocoena). Труповете на делфините са локализирани на север от Варна, заплетени в хрилни мрежи за улов на калкан. В стомасите на 26 от тях (83,87%) са открити пластмасови фрагменти. Размерът на пластмасовите фрагменти варира между 1µm – 5mm (микропластмаса) и 5mm – 25mm (мезопластмаса).

Общото количество на погълнатите пластмасови частици от всички индивиди възлиза на 197 фрагмента. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 парченца за делфин. Най-често срещани са синтетичните влакна. Те се образуват при разграждане на рибарски принадлежности в морето (рибарски мрежи, въжета и съоръжения за аквакултури) или попадат там от сушата.

Основен източник на синтетични влакна са дрехите ни. При пране, чрез отпадните води в околната среда, може да попадат над 1900 синтетични влакна на дреха или до 0,1 мг влакна на 1 грам текстил. Малките влакна попадат чрез отпадните води в реките или директно в морето.

Изследването на учените от Института по океанология дава много важни данни за сглобяване на пъзела от глобалното замърсяване с пластмаса. За първи път се доказва наличие на пластмаса в стомасите на делфини в българската акватория на Черно море.

Поглъщане на микропластмаса от делфини е установена и в други водни басейни. В стомасите на делфини от Атлантическия океан, край бреговете на Галисия, Северозападна Испания е открит дори по-голям брой частици за индивид. Всички 35 изследвани делфина са поглъщали микропластмаса, като средното количество е 12 пластмасови частици на индивид.

Основната причина за смъртта на делфините е удавяне след заплитане в мрежи. Незаконните мрежи оказват голямо влияние, както на китоподобните, така и на рибните запаси в Черно море. Икономическите загуби в Европа възлизат на 61,7 млн. евро годишно. Все повече мрежи без стопани се изоставят или изхвърлят в морето. За това са налице редица причини.

В Черно море се срещат три вида делфини (обикновен делфин, муткур и афала). И трите вида са застрашени и записани в Червената книга на Република България. Радостно е, че през 2022 се регистрирани множество екземпляри в българските води на Черно море. Това е свързано с естествени (миграция на риба) и антропогенни фактори. Според Наука OffNews последиците от войната в Украйна са пагубни за делфините в Черно море, които търсят по-спокойни води.

Изследването на учените от Института по океанология бе представено през юни 2022 като част от международната конференция EnviroRisks.


Анкета

Мнения

Мнения
Кметът на Поморие с остро предупреждение срещу  ВиК: Ще подкрепя протести на гражданите срещу безобразията с водата
  19.07.2022 12:25      

Поморие отново има проблем с водоснабдяването. Това е всяко лято, когато градът се претоварва. Не