Неделя, 23 Oct 2022
    
Общество

Македонският парламент одобри френското предложение

  16.07.2022 15:41  
Македонският парламент одобри френското предложение

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/, предаде БГНЕС. "За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. 

Трети ден парламентът в Скопие обсъжда френското предложение

Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Изминахме интензивен период на широки консултации по предложението на френското председателство, вероятно най-широките консултации по която и да било тема досега", заяви във Фейсбук министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Консултациите не бяха лесни, нито прости, създадоха и емоционални реакции и приемам, че на моменти създадоха нервно напрежение и сред нас. Независимо от това колко ни харесват или не, независимо от това какво главоболие ни създадоха, тези широки консултации, все пак, бяха продуктивни и създадоха ясни линии как да продължим с европейската интеграция. Приемам като автентичен изблик на предпазливост всички опасения, които чрез заключенията на парламента сега стават задължение и за правителството, и за мен, и за целия преговорен екип. Разбрахме посланието и сме готови да отговорим на всички предизвикателства", написа Османи. 

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че