Сряда, 05 Oct 2022
    
Бургас Култура

Изложбата „Опасна красота” показва изкуството на актуални жени-творци

  06.07.2022 14:41  
Изложбата „Опасна красота” показва изкуството на актуални жени-творци

Вълнуващата изложба „Dangerous Beauty” /„Опасна красота”/ ще постави екзистенциалния въпрос - къде е мястото на жената в изкуството и ще разбие клишето, че дамската половина от човечеството е слабият пол, защото в женската природа е заложена онази емоционална интелигентност и интуиция, които превръщат ролята ѝ в първостепенна.

Експозицията, която се реализира от Община Бургас , ще бъде открита на 12 юли в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и ще представи колаборация от видео инсталации, снимки, скулптури и живописни платна. Неин куратор е световноизвестният галерист от Ню Йорк Стефан Стоянов. Той стои зад успешните изяви на куп известни творци, като шейха на Бахрейн, Айдан Салахова, Зураб Церетели и много други.

В изложбата „Опасна красота“ ще бъдат показани произведенията на световноизвестни творци, а сред имената са Марина Абрамович, Айдан Салакова, Габриела фон Хабсбург, Миряна Тодорова, Ив Тошайн, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др.

„Това е трето издание на изложбата. То следва своята основна линия да представя едни от най-актуалните артисти в сферата на изкуството от цял свят. Радвам се, че Бургас се превръща в уютен дом за тези творци и тяхното вдъхновение. Очаквам много бургазлии и гости на града да се докоснат до това изящество”, коментира кураторът Стефан Стоянов.

Междувременно Стефан Стоянов е куратор и на първата самостоятелна изложба на американския художник Браян Дейли в Музея на модерното изкуство в Тбилиси, Грузия, както и на изложбата „347 Suite“ – най-голямата серия от офорти на Пикасо, която ще бъде представена в Бургас на 14 юли.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: България е отказала да участва в специална операция на Европол
  06.07.2022 15:21      

Силвия ШАТЪРОВА България е отказала да се включи в специална операция на Европол SENTINEL