Вторник, 27 Сеп 2022
    
Бургас

Рунд 2: Ще получат ли желан паркинг живеещи в „Славейков“ (ОБНОВЕНА)

  28.06.2022 10:39  
Рунд 2: Ще получат ли желан паркинг живеещи в „Славейков“ (ОБНОВЕНА)

Комисията по ТСУ вкара извънредна докладна заради подписката на бургазлии

 

Георги РУСИНОВ

 

До интересен казус се стигна в Комисията по устройство на територията към Общински съвет – Бургас. В редовното и заседание бе разгледано писмо от жители на бургаския комплекс „Славейков“, които искат изграждане на паркинг. Любопитният момент идва от факта, че такова искане вече бе разгледано през ноември 2021-ва и след дълъг дебат в зала бе отхвърлено от местния парламент.

Хората, живеещи и имащи бизнес в района на блоковете 69, 41, 40, 39 и 38 по булевард „Проф. Яким Якимов“ и улица „Епископ Константин Преславски“, обаче настояват общинските съветници да преосмислят решението си.

„През годините сме вложили много труд и инвестиции да закупим както апартаментите си, така и търговските си помещения, законно да изградим търговските си обекти, да разработи и утвърдим зоната. Плащаме ежегодно всички дължими към Община Бургас данъци и такси. С реализиране на проекта на „Комфорт Естейтс“ ЕООД в района значително ще се повиши както броят на нашите потенциални клиенти, така и на живеещите в новостроящата се сграда“, пишат  заинтересованите лица.

В писмото се посочва още, че след посещение в Община Бургас са научили, че част от имота, в който се реализира новата жилищна сграда – 293 кв.м от него, е отредена за озеленяване.

„Считаме това за неправилно и изразяваме категорично несъгласието си с това. Имот с площ от 1259 кв.м, ситуиран между блок 69 и имота на „Комфорт Естейтс“ ЕООД, също е отреден за озеленяване. Същият УПИ е многократно по-голям от новосформирания. През всички години ние, живеещите в блокове 39 и 40, както и другите околни блокове, сме паркирал там. Ето защо считаме, че е редно този имот да се преотреди за паркинг, озеленяване като част от него, или целия да стане част от уличната пътна мрежа на община Бургас“, аргументират се бургазлии и добавят, че е добре да се предвиди паркомясто за инвалиди и по-добро място за достъп на хора в неравностойно положение, тъй като в новата сграда имало предвидени самостоятелни обекти за тях.

Бургазлии канят всички заинтересовани институции като Община Бургас, КАТ, АПИ и други да извършат нови огледи на място и след като установят верността на твърденията и исканията им, да съобразят отреждането 293-те кв.м от имота на строителната фирма за паркинг и озеленяване и част от него да стане част от уличната пътна мрежа на община Бургас.

„Заявяваме готовността си, ако същият имот остане само за „озеленяване“ и ни лишите от възможността да паркираме, без организиране на обществено обсъждане с гражданите и бизнеса в комплекс „Славейков“, без сериозен анализ на негативните ефекти и не на последно място рисковете за хората в неравностойно положение, да използваме всички дадени ни от закона и Конституцията на Република България възможности и граждански права да спрем това безумие, като включително изразяваме готовността си да уведомим всички останали органи на Република България, медии, неправителствени организации, защитаващи правата на хората в неравностойно положение, да блокираме трафика като паркираме нашите коли на улиците до достигане на законните ни и справедливи искания“, завършват писмото си искащите паркинг.

Към него е прикачена и подписка от живеещи в района, на която 504 души са ударили подпис „за“.

Обратно в комисията архитект Петър Статев обясни на колегите си членове, че по правилник на Общински съвет – Бургас при изтичане на шестмесечен срок може да се входира отново докладна със същото искане.

„Ние поддържаме становището, че това трябва да се случи, за да се разкрият допълнително паркоместа. Виждаме, че и хората имат голяма подписка, така че може да се излезе с решение за докладна“, заяви заместник-кметът инж. Чанка Коралска.

В отговор на общинския съветник Даниела Божинова на въпроса й „Защо не се реализира озеленяването“, от администрацията посочиха, че действително исканият терен и сега се ползва за паркинг от живеещите наоколо и е в недобро състояние – най-вече много кален при всеки дъжд. Преди на същия терен е имало преместваеми обекти и заради това озеленяването не е било възможно. Живко Димитров от „Общински имоти“ добави, че озеленяване на 238 кв.м няма да постигне желаният ефект.

Общинският съветник Георги Спасов попита дали инвеститорът продължава да е съгласен да се изгради паркинга за негова сметка, както беше през ноември. От администрацията му отговориха, че след това разговори с него не са водени. Според решението на Общински съвет – Бургас ще бъде проведен разговор с него.

Георги Маринчев предложи на председателя арх. Петър Статев да вкара извънредна докладна за сесията, която ще се състои във вторник (б.а. - днес), тъй като правилникът на местния парламент позволява на председателите тази възможност. Предложението на Маринчев бе прието от колегите му.

Топката сега отново е в ръцете на Общински съвет – Бургас, който днес трябваше да разгледа докладната. Тя обаче не влезе в дневния ред на сесията. Това ще стане най-вероятно на последваща сесия.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати