Понеделник, 26 Сеп 2022
    
Общество

ДПС при Радев: Диалог, нормалност и нов парламент без омраза

  27.06.2022 18:02  
ДПС при Радев: Диалог, нормалност и нов парламент без омраза

В това Народно събрание трудно може да се намери онзи диалог, който да произведе нужното на страната ценностно хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите на Движението при държавния глава. Румен Радев започна разговорите с партиите за възможността да бъде съставен нов кабинет в рамките на това НС.

Важно е дали виждате вие достатъчно потенциал в това Народно събрание за търсене на ново управленско мнозинство и с какви механизми това може да се получи. Как виждате печелившата формула за излизане от политическата криза, обърна се Радев към ръководството на Движението.

Ние трябва да се обърнем отново към избирателите. Те да натоварят с отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а с нашите ценности, цели и предложения за приоритети на държавата, категоричен бе в отговор Мустафа Карадайъ.

Само по този начин можем да търсим в следващото Народно събрание ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо управление, подчерта лидерът на ДПС. И съобщи, че предложенията на Движението за национални приоритети са енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Наред с множеството кризи в страната днес се намираме и в политическа криза, която е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата, започна анализа си на ситуацията в страната Мустафа Карадайъ.

Коалицията, съставена от едната до другата крайност, не се основаваше на база ценности и политика, а на база отрицание. Цялата й дейност бе основана на лъжата. Ние в НС се опитвахме да изобличаваме по различни начини лъжите, които ни внушаваха от последното управление, каза лидерът на ДПС. И заяви, че изходът от политическата криза е предпоставка за излизане и от другите кризи.

Изходът от ситуацията започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решения на кризите и проблемите на българските граждани. Впоследствие се разбра, че има отказ от диалог и вътре в управляващото досега мнозинство, каза още Карадайъ.

Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите в страна е нормална практика, ако се извършва от правилните хора. А тези, които се опитваха да защитават демокрацията и върховенството на правото в България, ги наричаха задкулисие, мафия, предатели, превратаджии. По този начин изход от кризите трудно можем да намерим, допълни той.

За да има изход от кризите, ние трябва чрез диалог трябва да възстановим нормалността в българския политически живот. Трябва да възстановим демокрацията и върховенството на закона. Трябва да възстановим и държавността, категоричен бе Карадайъ.

Политическият опит, който натрупа Движението за права и свободи през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на вашето Движение по времето на прехода е факт. Факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог, каза Румен Радев. И допълни: "България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. И аз се надявам, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство.".

ДПС винаги се е борило с корупцията и задкулисието, винаги е отстоявало върховенството на правото и е доказало това през годините, отговори Мустафа Карадайъ.

Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен за страна момент, каза в началото на разговора Румен Радев, подчертавайки, че към всички кризи в страната вече е добавена и политическата.

Вие стоите близо до своите избиратели, знаете техните проблеми от растящите цени и продължаващата война до цялата неизвестност, която носят кризите. Не бива да допускаме България да остава в периферията на Европа, трябва да привличаме много повече инвестиции, а това означава да имаме много по-амбициозна, единна и последователна външна политика, подчерта държавният глава.

Копирано от standartnews.com


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати