Понеделник, 26 Сеп 2022
    
Бургас

Бургас остана без съдия в Съдийската колегия на ВСС

  27.06.2022 15:07  
Бургас остана без съдия в Съдийската колегия на ВСС

Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Това са Мария Терзийска - заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев - председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова - председател на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков - председател на Окръжен съд - Ямбол, Даниела Александрова - заместник-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров - председател на Районния съд във Велико Търново.

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласуване днес. Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 % или гласували 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа започна преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласуване и над три часа по-късно бяха обявени окончателните резултати.

Тъй като изискването - за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, днес станаха ясно първите шестима членове на Съдийската колегия. 

Следващите две съботи - отново в пряк избор, прокурорите ще определят своите представители в Прокурорската колегия на новия Висш съдебен съвет. Първият й член вече е известен - това е избраният от Общото събрание на следователите Петко Петков.

Източник: Труд


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати