Вторник, 13 Сеп 2022
    
Общество

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството

  14.06.2022 19:38  
ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството

ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството на Кирил Петков, обявиха от партията на извънреден брифинг.

Провалът на това правителство е с такива мащаби, че няма с кого да се конкурира в съвременната политическа история на България. То може да се конкурира единствено със себе си. В остра конкуренция между различните видове провали, най-осезаем според нас е провалът в публичните финанси и икономиката. Това заяви Томислав Дончев. 

"Най-големият провал на това правителство е в сферата на икономиката. Лошото е, че този провал ще се усети в джоба на българите. Поради тази причина от ГЕРБ внасяме вот на недоверие. Трябва да спре тази мъка за хората, каза Томислав Дончев на извънреден брифинг на партията. 

Присъедини се и колегата му Делян Добрев, който определи управлението като "некадърно, лобистко и корумпирано". Според бившите управляващи наследниците им във властта "счупват икономическата макрорамка".

В България имаме галопираща инфлация, а последно такава е имало през 1997 година, която беше последвана от хиперинфлация и знаем къде отиде тогава държавата, заяви Добрев. Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там тя е на половина. Ако у нас инфлацията е 15% и очакваме за май да покажат дори 18%, в държави, които са далеч по-засегнати от България е 8%. Причината е некадърността на правителството. Има и необяснима инфлация, която си обяснявам само с корупция и лобизъм - става въпрос за инфлацията при горивата. За последната половин година дизелът по бензиностанциите нарасна с 36%, А-95 скочи с 37% - необяснимо защо, при положение, че цената на петрола е същата като през 2012, а акцизите и ДДС-то е същото", посочи още Добрев.

Той смята, че същото е положението и при газа - те върната посредниците в газа и те надписаха сметката за май със 100 млн. лева. Тази необяснима инфлация я плати бизнеса и я включи във всички свои правителства. Това правителство е некадърно, лобистко и корумпирано, смята Делян Добрев.

Вотът на недоверие ще бъде внесен утре. Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви, че останалите формации в Народното събрание ще бъдат поканени да участват в публични консултации по инициативата.

В брифинга се включи и Лъчезар Борисов:

„Политиката на това правителство представлява заплаха за националната сигурност на страната ни. Всички световни институции ни показаха, че не се справяме, като понижиха прогнозата си за нас“, каза той.

По думите му износът на страната вече не допринася за БВП.

Защо? Защото износът нараства с 6,5, а вносът двойно. Т.е. ние губим от там. Само за първите три месеца изтекоха над 1 млрд. евро“, каза той.

По думите му се губи законност, държавност и отговорност. Според него имаме нужда от един по-сериозен синхрон.

„Макроикономическата рамка е счупена“, категоричен бе Лъчезар Борисов.

Томислав Дончев категорично отрече информацията, пусната днес от Кирил Петков, че трима депутати от ГЕРБ ще подкрепят вдигане на ветото над РСМ.

Скандалите в управляващата коалиция правят управлнието фактически невъзможно. Оттук нататък то не може да свърши нищо.  Вотът на недовериеще бъде медиум за политическата съвест на всички, каза Дончев и добави: изборите са по-малкото злот от това управление, което вече няма лигитимност.

Ние помагаме на БСП и на ДБ да излязат от това управление, каза и Биков.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Прокопиевци и президентът монтираха конник без глава
  14.06.2022 11:43      

Другите партии в коалицията не забелязаха ли каква безсрамна компанийка качват на власт!