Събота, 10 Сеп 2022
    
Любопитно

Внимание, оранжев и жълт код за валежи и гръмотевици

  11.06.2022 08:49  
Внимание, оранжев и жълт код за валежи и гръмотевици

Предупреждението за потенциално опасно време (жълт код) заради обилни валежи и гръмотевични бури е в сила за 20 области: Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, София-град, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Оранжев код за опасно време е издаден за 8 области: Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Повече за прогнозата за всяка област може да видите в картата на опасни явления, публикувана от НИМХ.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца. Над много райони в цялата страна ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. На места количествата ще са значителни и има условия за градушки. Вечерта валежите ще отслабват. Ще духа слаб в източните райони до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 25 °, в София - около 21°, информират от НИМХ, цитирани от БТА.

Над Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни интензивни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 20°-23°, близки до температурата на морската. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър с източна компонента. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

И в неделя ще има гръмотевични бури, значителни по количество валежи, на места и градушки. Вероятността за интензивни явления е голяма за много райони в Северна и Източна България. Вятърът в Източна България временно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до умерен, от север-северозапад. Температурите ще се повишат с градус-два.

В началото на следващата седмица остава с повишена вероятност за превалявания, но вече на по-малко места в страната и по-малко като количество; все пак на отделни места все още са възможни временно по-интензивни валежи. Ще има и слънчеви часове, главно преди обяд. Вятърът ще остане от северната четвърт, слаб до умерен. Температурите ще са с още два-три градуса по-високи.


Анкета

Мнения

Мнения
Кабинетът на Кирил Петков е на ръчно управление на Прокопиев
  10.06.2022 13:50      

Преди дни премиерът Кирил Петков или както нежно го нарича женската част от съпартийците му