Понеделник, 29 Авг 2022
    
Бургас

Какво поиска кметът Димитър Николов от регионалния министър за бургазлии

  27.05.2022 17:28  
Какво поиска кметът Димитър Николов от регионалния министър за бургазлии

Обходът на „Меден рудник“, канализацията на Крайморие и свлачището на алеята за Сарафово са част от темите, които държавата може да реши съвместно с общината

Силвия ШАТЪРОВА

Няколко са основни инфраструктурни теми, които касаят Бургас и Южното Черноморие и трябва да бъдат заложени като държавни приоритети през следващите години. Това стана ясно по време на кръгла маса „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море - бъдеще за Европа“.

По време на приветствието си на кръглата маса министър Караджов очерта основните държавни посоки за развитието на Черноморски регион. АМ „Черно море“ е важна част от тях, проектирането й е възложено, очакват се доклади на МОСВ, освен това идеята е тя да продължи след Варна в посока Шабла и Румъния, а на юг - от Бургас, до Созопол и Резово с връзка към Демиркьой и Истанбул. Така ще се реализира стратегическата цел за подобрена „свързаност”, ще се създадат условия за пълноценно използване на специфичните потенциали на района и ще се активизира източната меридиална ос на развитие по Черноморското ни крайбрежие.

На юг още сред приоритетите е и четирилентов път до Малко Търново, за да преминават товарите и оттам, а не само през другите гранични пунктове, които са натоварени и без необходимата инфраструктура.

„АМ “Черно море“ ще свърже тези три морски области, тя ще ги превърне в трансграничен район“, каза министър Караджов по време на откриването.

„Прекрасна новина е, че приемате перспективата и виждате смисъла да се ускори АМ “Черно море“. За нас като крайбрежни градове е важна пътната инфраструктура“, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че в ОУП-а на Бургас е предвидено да няма застрояване по трасетата, които ще се отклоняват за бъдещата АМ „Черно море“, но наблегна, че ще трябва да се работи върху обхода на „Меден рудник“.

„За Бургас е важен и обходът на „Меден рудник“ в посока турската граница, за да не влизат тежките камиони в града“, каза кметът и поиска още от вицепремиера да съдейства пред ВиК като техен шеф да оправят канализацията на кв. „Крайморие“.  „Имаме проблем с отпадните води, които се изливат на плажа там“, допълни още кметът по време на кръглата маса.

По-късно на среща с екипа на кметската администрация вицепремиерът е бил запознат с проблема на свлачището на крайбрежната алея на Бургас по посока Сарафово. В момента община Бургас е изпратила писмо до „Геозащита“ за оценка на свлачището, а тя се бави. Принципал на фирмата е МРРБ.

Сред останалите проблеми, които са в прамощията на регионалния министър, е старият надлез, който ползват земеделските производители на 7 км и сега попада в обхвата на Северния обход и сигурно ще бъде съборен.

Гроздан Караджов се е ангажирал АПИ да проектира и изгради нов.

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: С реваншизъм не се преодоляват кризите, в трудни времена ДПС начертава посоката на страната
  29.05.2022 18:41      

Силвия Шатърова   Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в Руен, че с реванши