Неделя, 28 Авг 2022
    
Бургас

Подготвят терен за паметника на Бащата на Бургас

  27.05.2022 12:07  
Подготвят терен за паметника на Бащата на Бургас

С решение на местния парламент, тази година Община Бургас финансира със свои средства изграждането на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Събрани са и пари от дарения. Художественият конкурс бе спечелен от Радостин Дамасков. Проектната част за благоустрояването на околното пространство е дело на арх. Владимир Милков.

Както виждате на снимките, паметникът на Коджакафалията ще се намира в непосредствена близост до училището, което носи неговото име. Преди това сградата беше сиропиталище, чиито „възпитаници“ се отглеждаха на казармен принцип. През последните десетина години Община Бургас изведе децата оттам, като те вече се отглеждат в максимално близка до семейната среда в малки защитени жилища. Сградата на сиропиталището пък бе преобразена в ново училище.

Символично е и това, че само на десетина метра от избраното място се намира друга забележителност на Бургас. Това е т.нар. километричен камък. В края на 19 и началото на 20 век той е показвал, че ви остава още 1 километър, преди да стигнете града, тогава скупчен около пристанището и морето, с население от само няколко хиляди души.

Докато Радостин Дамасков работи по скулптурата, мястото за поставянето й вече е оградено и започнаха дейности по благоустрояване на терена. Благоустрояването запазва изцяло конкурсната идея. Същото е пестеливо и същевременно ще създаде интимна среда около паметника за съзерцание и почивка. Предвижда се, разбира се, художествено осветление. Запазват се всички дървета на мястото, като се налага единствено отстраняването на някои декоративни храсти, за да се създадат подходи към паметника.

 

* Аскетът Александър Георгиев – Коджакафалията е натрупал огромно богатство с предприемаческия си талант, за да завещае малко преди своята кончина по-голямата част от него на своя град. И до днес той е наричан Благодетел на Бургас, а поколенията са го запомнили като много трудолюбив, но за сметка на това скромен човек. 


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: С реваншизъм не се преодоляват кризите, в трудни времена ДПС начертава посоката на страната
  29.05.2022 18:41      

Силвия Шатърова   Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в Руен, че с реванши