Четвъртък, 25 Авг 2022
    
Бизнес Бургас

Ще се пребори ли с варненските лъвове за шеф на ДППИ бургаски капитан

  26.05.2022 17:58  
Ще се пребори ли с варненските лъвове за шеф на ДППИ бургаски капитан

Силвия Шатърова

Двама бургазлии са сред допуснатите до трета фаза на конкурса за  генерален директор на Държавно предприятие пристанищна инфраструктура-това са досегашният изпълнителен директор Ивайло Иванов, който бе и шеф на местното поделение в Бургас и кап. Георги Събев, който е общински съветник от СЕК и ръководи център за морски кадри.

Останалите   двама са бивши генерални директори на ДПИИ от Варна със солидни биографии-Евгений Москов и Петър Сеферов. Москов е роден във Варна. Придобил е магистърска степен по управление на транспорта от Икономическия университет в София. Има специализации по икономика от Университет в Делауеър. Кариерата на Москов започва през 1984 г., когато става помощник-капитан в „Параходство Български морски флот“. От 1991 година заема различни длъжности в частни компании от морската индустрия.

Бил е началник отдел в „Пристанище Варна“ ЕАД, изпълнителен директор на „Пристанище Леспорт“ ЕАД. Между 2009 и 2010 г. Москов е бил генерален директор на ДППИ. След това поема управлението на частна компания за разработване и реализиране на проекти в сферата на транспорта и пристанищата.

Петър Сеферов е роден в Провадия. Притежава следдипломна квалификация по „Мениджмънт на водния транспорт“ в Икономическия университет във Варна.
Кариерата му стартира след завършването, когато започва работа в Пристанище Варна. През годините е работил в 3 различни отдела на порта. През 2005 г. става изпълнителен директор на Пристанище Балчик. През същата година е назначен за генерален директор на ДППИ, като заема поста до 2009 г. 2 години по-късно става заместник-директор на „Варна-Изток“, а от 2021 г. е негов директор.
Другата бургаска кандидатура -Ивайло Иванов е от 2014 година в ДППИ, бил е експерт. От октомври 2014 г. заема поста на директор на Териториално поделение-Бургас на ДППИ. Член е на Комитета по интермодалност и логистика в Европейската асоциация на морските пристанища, беше кандидат за депутат на ПП ГЕРБ.

Другата кандидатка е досегашният изпълнителен директор на предприятието-Ана Михнева-Натова, която е временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурса.

Капитан Георги Събев е човекът, за когото слуховете в морските среди вече говорят, че най-вероятно ще е новият директор, заради връзката му с депутата Константин Бачийски от ПП.
Още един момент допълнително ще е в негова полза. Това е третият конкурс, който се провежда за шеф на държавното предприятие, предишните два са имали условие, че кандидатите трябва да притежават пет години управленчески  стаж в пристанищната инфраструктура. Това е и причината те да не доведат до избор на генерален директор. Новият министър сега поставя ново условие в конкурса на кандидати-да имат пет години управленчески общ стаж, а не профилиран.

 


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е