Вторник, 23 Авг 2022
    
Общество

Извънредни влакови композиции ще превозват украинските бежанци от морето

  24.05.2022 13:22  
Извънредни влакови композиции ще превозват украинските бежанци от морето

Дона МИТЕВА

За последното денонощие 3 076 украински граждани са напуснали страната, а са влезли  2 170 , т.е имаме почти 1000 души повече, които са излезли, каза председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева в Бургас.

Една част си тръгват от хотелите по родното Черноморие на собствен ход, сами си организират транспорта. Друга се отправят към границата, към Букурещ, а трети са си намерили квартири и места за настаняване, където да се преместят.

Около 30 хиляди от бежанците са изявили желание да останат у нас.

„165 хотела са  се включили до момента за програмата за 15 и 10 лева, в зависимост дали е със или без изхранване. В Слънчев бряг почти няма хотел, който да работи по тази програма, повечето са на юг – Китен, Приморско, Созопол, Царево“, коментира Тошева.

По  нейни думи в момента усилията са насочени конкретно към местенето, защото около 35 хиляди човека трябва да бъдат преместени и то в последните три дни на май. „Самите украински граждани искат да останат до 31 май и не желаят да тръгнат преди тази дата, подчерта  Тошева. И допълни, че новата мярка е много подходяща. „След този период трябва да се подпомагат само най- най- нуждаещите се с настаняване. Другите хора имат достатъчно време в рамките на три + три месеца да си намерят работа и да излязат на свободен наем.

В голяма част от хотелите предвидливо са накарали бежанците да подпишат декларация за съгласие, че остават там само до 31 май.

Преместването в държавните бази ще става само там, където има нормални условия за живот. Повече ремонти няма да се правят. „Това, което беше до сега, сами разбирате, че  не трябва да продължава. Трите месеца бяха спешна мярка. Разбира се в дългосрочен план няма как тези хора да живеят и през зимата в Слънчев бряг, защото това е логистика – лекари, училища. Трябва да се мисли тези хора да не са скупчени на едно место. Да живеят както живеят хората, получили международна закрила, да си намират сами места за настаняване, разбира се подпомогнати от нас. Това е основното послание. Не може непрекъснато някой да помага.  Помага се само на уязвимите групи.

Ще има допълнителни, извънредни влакови композиции и вагони,  някъде сутрин и от Варна и от Бургас,  вечер също. Преместването започва още на 29 и 30. Първите извънредни композиции ще бъдат тогава. Но ударното ще бъде на 31. Повечето бежанци ще бъдат пренасочени към Северозападен, Южен и Централен райони.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е