Неделя, 21 Авг 2022
    
Култура Средец

Лазар Налбантов е новият носител на приза на кмета във „Фолклорен венец Божура“

  20.05.2022 15:02  
Лазар Налбантов е новият носител на приза на кмета във „Фолклорен венец Божура“

Дона МИТЕВА

Тазгодишният носител на Приза на кмета за цялостен принос, който се връчва в рамките на Националния Странджанско – тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, е народният певец Лазар Налбантов.Според кмета на Община Средец, организатор на проявата, заедно със Съюза на Тракийските дружества в България и НЧ „Пробуда – 1897“, Налбантов е израснал с този конкурс, като е започнал още от 9 -10 годишна възраст да се явява на него. А сега се е превърнал и в негов двигател.
Наградата е учредена от кмета на Средец инж. Иван Жабов. Носители на приза са имена като Стамат Апостолов, проф. Стефан Чапкънов, Янка Рупкина.

Рекорден брой участници във „Фолклорен венец Божура“

„Това е сериозно признание за мене, но не само за мене, а и за екипа, с който влагаме усилия за провеждането на конкурса, през последните 10 години.

Преди това, като изпълнител, за мен бе много отговорно да се явявам на сцената на „Божура“. Тук първо срещнах големите имена на странджанската  и тракийската песен. Тук се запознах с Янка Рупкина Калинка Сгурова и с много други изпълнители.

Над 10 хиляди очакват в Средец за „Фолкорен венец Божура“

Оценявали са моите певчески качества, специалисти като проф. Стефан Чапкънов, Михаил Букорещлиев, Николай Кауфман… Наистина „Фолклорен венец Божура“ ми даде старт да се налагам като изпълнител. Винаги с голяма гордост заявявам, че съм бил няколко пъти призьор на този национален събор“, коментира Налбантов. Що се отнася до значението на проявата в национален план той е категоричен:

„Да не забравяме, че това е и младежкия фолклорен конкурс за България. Да, много събори и надпявания и конкурси има, но те са с много широка възрастова граница. И децата губят своето място. Докато тук се следи дори и тяхното развитие, защото те се явяват до навършване на 19 години в различни възрастови граници. Постепенно израстват. Правят се и записи. И после се връщат като гости на събора, вече утвърдени изпълнители“.


Анкета

Мнения

Култура Мнения Общество
Доц. д-р Александър Текелиев, Държавна опера – Бургас: За мен 24 май  е най-българският празник
  22.05.2022 17:40      

Дона МИТЕВА 24 май се свързва не само с българската азбука, а като цяло с духовността, ко