Събота, 20 Авг 2022
    
Култура Средец

Рекорден брой участници във „Фолклорен венец Божура“

  20.05.2022 13:18  
Рекорден брой участници  във „Фолклорен венец Божура“

Дона МИТЕВА

Рекорден брой участници се очакват на тридесетото издание на Национален Странджанско –тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, който ще се проведе на 28 и 29 май. Това стана ясно на дадената от организаторите пресконференция. До момента са записани за участие над 115 млади изпълнители. Според организаторите, записването ще продължи до последния моменти, така че всеки, който иска да се изяви да има тази възможност.

Съборът има за цел да продължи музикално-песенната традиция на Странджанско – тракийския край, да провокира интереса на младото поколение и стимулира неговото развитие в областта на фолклорното наследство. Той обхваща изпълнители от 3 до 19 годишна възраст.

Най-малките участнички са именно три годишни момиченца в тазгодишното издание, което се възобновява след двегодишно прекъсване.

Когато започнахме сондажите през януари – февруари имахме съмнения дали ще успеем да привлечем отново участници. За наша голяма радост, след като обявихме статута, се радваме на изключително много записвания, които са над 115. Въпреки че изтече срокът за подаване на заявките, до последния ще приемаме такива.

Обикновено предходни години участниците са  били 80 до 100 най-много. Тази година са повече“, коментира народният певец Лазар Налбантов, който е двигател на фолклорната проява.

В Средец в края на месеца се очакват млади изпълнители от Котел, Варна, Нова Загора, Карнобат, Сливен, Ямбол, София и други населени места в страната. Децата и юношите изпълняват задължително странджанска и тракийска народни песни, нищо че идват от други фолклорни групи. Освен паричният награден фонд, който е осигурен от Община Средец, част от победителите в различните категории ще получат право и на запис в националното радио.

Традиционно ще бъде връчен призът „Комня Стоянова“ за изпълнение на нейна песен, а също така и приз „Фолклорен венец Божура“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Регионалният министър в Бургас: Масово се обжалват процедури за основни ремонти. Това е подозрително
  20.05.2022 11:54      

Силвия ШАТЪРОВА Основните ремонти, още на ниво процедури, се обжалват масово. Нямаме необ