Неделя, 14 Авг 2022
    
Айтос Спорт

От „Вихър“ - Айтос до „Шалке 04“

  15.05.2022 14:59  
От „Вихър“ - Айтос до „Шалке 04“

Историята на Неджиб Хаджъ

Джем ЮМЕРОВ

Voice in Sport - медия, чиято мисия е добрата журналистика, и която дава платформа за изява и първи стъпки на млади таланти, публикува историята на айтозлията Неджиб Хаджъ - От „Вихър“ Айтос до „Шалке 04“, в рубриката си "Вдъхновяващи истории". Публикацията е на друг млад айтозлия - абитуриента от СУ "Христо Ботев" - Джем Юмеров. За Джем Voice in Sport пише: „той е поредното ново попълнение в екипа ни“.

Говорейки за футбол в България, поводите за радост определено не изобилстват. На фона на поредицата от скандали по горните етажи на властта в БФС, все пак се намери лъч надежда в тъмния небосклон на най-популярния спорт у нас. Юношеският национален отбор до 17-годишна възраст успя да запише историческо класиране на Европейското първенство в Израел. След като преминаха безапелационно в първата фаза от квалификациите, “лъвчетата” успяха да си извоюват правото да играят на европейските финали, завършвайки на второ място в последвалия етап.

Сред обещаващите таланти от школите на „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, „Славия“ и други именити български отбори, в селекцията на Йордан Петков се отличава работливият полузащитник Неджиб Хаджъ, който днес е част от отбора на „Шалке 04“ до 17 години.

Роденият през 2005 година в Айтос техничен халф започва да играе футбол в местния “Вихър”, възпитаник е на треньорите Милен Минчев и Борис Николов. От самото начало му се налага да се изправя срещу по-големи на зеления килим. Въпреки че изостава ръстово от своите противници, скоростта, дрибълът, плътният удар и себераздаването му на терена предизвикват интереса на редица отбори в областта, сред които „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Съдбата обаче му е отредила друг път и на 11-годишна възраст заминава за Германия с родителите си, където заиграва във футболна школа HAMMER SpVg, където методист е шеф-скаутът на юношите на Борусия (Дортмунд). След силното си представяне по време на сезона е пожелан от „Шалке 04“, и от август 2018 13-годишният Неджиб Хаджъ става играч на клуба. Днес той продължава своето развитите в юношеските формации на тима от Гелзенкирхен. Всяка година е сред лидерите на отбора, като често асистира и бележи попадения.


Анкета

Мнения

Мнения
Диян Стаматов: Актуализация на бюджетите в образованието ще е задължителна
  14.05.2022 16:09      

„Дигитализацията, в която се намира в момента средното образование, е на едно много