Сряда, 20 Юли 2022
    
Средец

В Средец приеха бюджета на общината-здравеопазване, два нови общински обекта, ремонт на пътни отсечки -част от важните неща

  20.04.2022 14:28  
В Средец приеха бюджета на общината-здравеопазване, два нови общински обекта, ремонт на пътни отсечки -част от важните неща

Кметът Жабов към съветниците на БСП: „Вие сте управляващи в страната, ние сме опозиция“

Общината купува терена под Спортната зала, търси пари за ремонта й

 

Силвия ШАТЪРОВА

С 26 151 384 млн. лева бюджет ще  разполага община Средец за тази година. Днес той бе приет от Общински съвет -Средец, завишението спрямо миналата година е с близо 4 млн. лева, което идва от завишената издръжка на държавно делегираните дейности. „Няма нищо фрапиращо в тази разлика, малко трудно ще ни е, но ще се справим“, заяви кметът Иван Жабов.  Фокусът на администрацията за тази година е насочен към здравеопазването, започва ремонт на четвъртия етаж и на покрива на поликлиниката.

Общината ще придобие два обекта -теренът под занимарената спортна зала, за който ще плати на частници сумата от 25 000 лева. След това останките  ще се съборат и ще се търсят начини обектът да получи финансиране по Плана за възстановяване и развитие, за да се изгради изцяло нова спортна зала,  която ще приюти волейболния отбор и ще  дава възможност за състезания по волейбол и борба.

„На нашия град му липсва тази зала, организираме волейболни турнири, идват много отбори тук, трябва да имаме собственост и зала, която да отговоря на съвременните условия,“ каза още Жабов.

Вторият обект, който общината взима това е пералнята в детската градина на Дебелт, тя ще обслужва обекти по Черноморието. „Ще направим всичко възможно да не е на минус“, обещава Жабов.

„Коя община може в това тежко време да се похвали , че придобива обекти, а ние ще вземем два?!“, обърна се той към съветниците в залата.

Обектите от капиталова програма

Осигурени са  пари за улица „Тодор Николов“ -700 000 лева, част от нея ще бъде ремонтирана. Повишаването на материалите е изяло ремонта на цялата улица, защото средствата ще стигнат само за част от нея, предвижда се ремонт на ул. „Димитър Юруков“. Подпорната стена на паркинга под общината ще бъде изградена, мост в село Бистрец също. Предвижда се изграждането на две подпорни стени на дерето, което залива целия град. За тях се очакват средства от Комидията по бедствия и аварии. „Не е приятно при всеки дъжд то да наводнява града, залива пазара и автогарата“, допълва още кметът на общината.Сред обектите са ремонт на парни инсталации на детските градини и ремонт на отсечката Аврамов мос-Дюлево.
Ремонт ще претърпи и пазара,  той няма да се провежда върху зелени площи бъде върху зелени площи.

С два автомобила ще се сдобие общинското предприятие „Чистота“, заради провалена обществена поръчка е обявена нова, на първата е нямало желаещ да достави два сметосъбиращи автомобила.
Очакват се 300 нови конейнера, които ще заменят старите и счупени.

От април се очаква повишение на заплатите на общинските служители до 10 %.

От  миналата година общината може да се похвали, че вече  стопява натрупаните задължения към контрагенти. "Доста години ги изплащахме, сега рязко са намалели, заяви още Жабов.

Бюджетът беше приет с гласовете на ГЕРБ, БСП  гласуваха "против" или „въздържали се“ по отделни точки, а от СДС напуснаха залата.

След приемането на бюджета кметът Иван Жабов заяви на опозицията в Общинския съвет: „Вие сте представители на управляващото мнозинство в страната, ние вече сме опозиция“.

 

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет