Четвъртък, 21 Юли 2022
    
Бизнес Бургас

Земеделският министър „За“ по -ниско ДДС на хляба

  19.04.2022 17:34  
 Земеделският министър „За“ по -ниско ДДС на хляба

Дона МИТЕВА

Като земеделски министър подкрепям да бъде намалено ДДС не само на хляба. В тази тежка ситуация наистина трябва да мислим както за потребителите, така и за производителите. Това коментира в Бургас министърът на земеделието Иван Иванов, който бе на обиколка  в региона и се срещна с хората от бранша. Той подчерта, че целта на правителството е и да не се увеличава цената на хляба. Затова е и интервенцията с изкупуването на  хлебната пшеница, която допълнително да обезпечи държавния резерв чрез друг механизъм.

По негови думи в следващите дни ще  се задвижи процедурата по изкупуването на пшеницата. „В петък бяха преведени средствата от Министерството на финансите. Предстои увеличение на капитала на дружество „Врана“, за да може то да започне да търгува на стоковата борса. Зърното ще  се съхранява при производители, за което държавата ще плаща“, обясни министъра и изрази надежда, че ще има и такива, които ще предлагат.

В залата са се чули гласове, че цената е ниска призна министър Иванов. „Национално отговорното поведение е по-важно отколкото собствената печалба“, коментира той в отговор. Цената, която се предлага от държавата е 570 лв. на тон.

Що се отнася до евентуален таван на цените на зеленчуците министърът обясни, че подобна мярка  е налагана в редица стопани като Гърция, Румъния, Полша и Португалия. „Това гарантира по някакъв начин продоволствената сигурност и разходи, които правят  потребителите, защото нарастването на цените не може да бъде достигнато от нарастването на доходите. По този начин най-уязвимите слоеве на обществото биха могли да имат някаква сигурност“, заключи Иванов.

Като цяло земеделците определят мярка за таван на цените на зеленчуците като абсурдна, докато министърът твърди, че е въпрос на дискусия в коалиционният формат, защото това е предложение на БСП. Срещите, поведени в област Бургас, са част от  планираните за цялата страна. „Виждате, че се дават безпрецедентно много средства  за подкрепа на земеделският сектор. По мои сметки до края на годината вероятността още над 200 милиона да бъдат разпределени като държавна помощ е абсолютно реална. С което да компенсираме претърпените загуби за високи цени на торове, препарат , горива и съответно да задържаме цената на хранителни продукти“, обясни министър Иванов.

Николай Киров от Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от големите зърнопроизводители в региона коментира, че хлебната пшеница която правителството иска да купи е изкупена отдавна от търговците на 95%. „При нас продукция няма. Държавата ако иска да изкупува трябва да се договаря с търговците.  Ние дадохме идеята, тъй като цената в момента е по-висока предложихме на министъра   да купят когато започне жътвата. Тогава цената винаги е  доста по-ниска“, заключи той.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет