Петък, 15 Юли 2022
    
Бургас Общество

Украински деца бежанци в региона

  15.04.2022 17:22  
Украински деца бежанци в региона

Кой ще поеме отговорността за тях

Войната доведе до мащабно разселване на деца, сравнимо с Втората световна война – факт

 

Моника ИЛИЕВА

 

Дiти – табелите върху украински автомобили – с които се разминаваме ежедневно по пътищата в област Бургас – поставят сериозни въпроси, свързани с риск от злоупотреби, експлоатация и насилие. Деца бежанци – пътуват сами. Има ли такива в региона, кой се грижи и носи отговорността за тях? Майки с деца – как ще устроят живота си, ако държавата прекрати дневната субсидия за настанените в хотели масово по Черноморието?

В Бургаска област двете основни форми на трафика на хора са с цел сексуална и трудова експлоатация. Пристигналите от Украйна майки и деца са уязвими спрямо двете. „Разполагаме с информация, че пребивават деца в област Бургас  – непридружени, разделени от семействата си. Те са пътували сами или с близки хора. Случаите са много и различни. Непридружените деца са рискова група за попадане в ситуация на трафик на хора“, обясни Росица Янева – секретар в МКБТХ, Бургас. Тя добавя, че спортен отбор е на територията на областта, придружен единствено от ръководителя си. Децата са дошли преди дни, търсят убежище от военния конфликт.

„Черноморски фар“ припомня, че еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон в края на месец март отправи сериозно предупреждение, че има опасност украински деца бежанци да станат жертви на трафик. 51-дневната война в Украйна доведе до разселването на 4,3 милиона деца –половината от детското население в страната. Близо 2 милиона от тях са преминали в съседни държави като бежанци, според данни на УНИЦЕФ. Това означава, че всяка минута 55 деца напускат Украйна. Войната е довела до едно от най-бързите и мащабни разселвания на деца, сравнимо с Втората световна война – мрачен факт. Европейски наблюдатели заострят вниманието към границите на съюза, според тях това са рискови зони, тъй като престъпници, представящи се за доброволци, биха могли да се възползват от уязвимостта им, предлагайки убежище на пристигащите. 

Друга голяма група –  не по-малко рискова от децата, е възможно да се окаже под заплаха в следващите месеци у нас – майки с деца. „Един голям процент на пристигналите са точно такива – майки с едно, две, три до няколко деца. За момента те са добре обгрижени. Държавата е поела ангажимента до 31 май т.г. за тяхното настаняване и изхранване. Опасенията са какво ще се случи с тях след това. Възможно е на един по-късен етап тези жени и деца, търсейки начини за самостоятелност – работа и жилище, за да се справят със собствени сили – да попаднат в рискови ситуации. В следващите месеци организирани престъпни групи, които се занимават с трафик на хора, могат да злоупотребят с уязвимостта им“, обясни Росица Янева.

Никой не може да каже как ще се развият събитията с войната в Украйна. По-голяма част от украинците желаят да се завърнат по родните си места, след приключване на военния конфликт. „Никой не знае дали и кога ще се случи това. Липсва яснота в дългосрочен план“, добавя Янева. Категорична е, че ситуацията спрямо тях е спокойна, няма данни на гранична и криминална полиция за извършени престъпления към тях или от тях. Настанени са основно в хотели и апартхотели в Слънчев бряг, Свети Влас, Приморско и Китен.

Проведена е среща на Националната комисия за борба с трафика на хора и подразделенията й – десетте местни структури. На нея е обсъдена ситуацията в регионите. Според данни, най-напрегната е в Бургас, Варна и Русе. На тяхна територия са концентрирани най-големите групи украински бежанци. „В тази връзка са предоставени информационни материали за трафика на хора на украински и на руски език в кризисния щаб в Бургас и по другите градове в областта. Информираме всеки, който се регистрира там, какво е трафик на хора, за какво трябва да внимава и телефони, на които могат да позвънят за помощ в ситуация. Предстои доброволците, които работят на терен, да бъдат обучени, за да могат да разпознават признаци на трафика, на пострадали от престъплението, както и рискови личности и групи“, конкретизира Янева бъдещи действия в тази насока.

По последни данни от кризисния щаб в Бургас 29 000 са украинските граждани по адресна регистрация в областта.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Писателят Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало
  15.04.2022 16:37      

Злото се стоварва върху всяко едно поколение Политиците би следв