Понеделник, 11 Юли 2022
    
Общество

Работещи в „Автомагистрали – Черно море“ АД с протестни действия отново

  11.04.2022 12:36  
Работещи в „Автомагистрали – Черно море“ АД с протестни действия отново

Работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД  - Шумен от 11.00 до 14.00 часа утре ще блокират движението в  Айтоски проход - на разклона на село Вресово, община Руен.

Блокиране ще има и на пътя Русе – Варна, на кръгово кръстовище при километър 1+493 в Русе. Там в протеста ще участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров. А Ришкият проход ще бъде блокиран до разклона за село Риш, община Смядово.

Поводът за поредния протест е това, че изработеното от работещите   не е изплатено от държавата. Не са изплатени средствата за ремонта на автомагистрала „Тракия“  от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство. „Провели сме множество срещи с всички служебни и редовно избрани правителства. Написали сме множество писма, позиции, декларации, които до момента са без отговор.

Протестиращите настояват  за незабавно разплащане на цялата дължима сума към техния работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане. И декларираме, че синдикалните им действия нямат политически характер, а се борят единствено за запазване на трайните си работни места достойно заплащане.

Беше направен опит за решаване на проблема от Народното събрание на 07 и 08 април, но беше бламиран от участниците в управляващата коалиция.

Ние заложници на политически игри и пазарлъци няма да ставаме!

Нашето достойнство не е за политическа употреба!”, пишат организаторите на протеста.

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - „Автомагистрали“ ЕАД, чрез АПИ към дружеството е в размер на 27 644 902 лева с ДДС. 

Според синдикатите липсата на решение вече една година доведе до:         Периодично забавяне на заработените с честен труд заплати.  За февруари  и март  неплатените заплати и осигуровките към тях са в размер на 3 млн. лева. Има принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали. Както и напускане на дългогодишни квалифицирани работници и служители. Периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени.  Влошава се и финансовото състояние на „Автомагистрали Черно море.

За периода, в който е изпълняван обектът - 22.04.-30.06.2021 година, задълженията  са в размер на 7 548 097,25 лева  заедно с осигуровките към тях, като тази сума е платена от дружеството.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Легендарният халф на „Нефтохимик“ Митко Трендафилов: От години футболът в Бургас дълбае дъното
  11.04.2022 10:59      

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ  Митко, пролетта дойде, как е настроението при тебе