Сряда, 29 Юни 2022
    
Бизнес Бургас

20% по-скъпи билети в междуселищните рейсове в областта от 1 април

  30.03.2022 12:23  
20% по-скъпи билети в междуселищните рейсове в областта от 1 април

Ина ПЕТРОВА

Билетите в междуселищните автобуси в Бургаска област поскъпват средно с 20% от 1 април. Причината е свързана с драстичното увеличение на горивата, обясниха превозвачи.

„Ние сме поискали това увеличение преди повече от месец. То се съгласува с общините, където оперираме, защото процедурите са възлагани по Закона за обществените поръчки и има ограничения. Но увеличение ще има навсякъде в областта“, категоричен е управителят на МБус Румен Христов.

Във всяка община има по двама превозвача и поскъпването е съгласувано с всички тях. Новите цени ще влязат в сила от 1 април, поетапно във всяка една община.

„Съществен е скокът при горивата. Цените на едро вече са 3 лв. Това, което виждаме по табелите на бензиностанциите е  измамно, те работят без почти накакъв марж. Но увеличението на едро продължава и това, което ние предлагаме като поскъпване на билетите е минималното, което можем да си позволим“, посочва Христов.

Автобусите му по междуселищните линии се движат на дизел, докато при градските превози се ползва и метан.

Според Христов планираното увеличение ще покрие само разликата в цената на горивата. А тепърва превозвачите трябва да вдигат заплатите, след повишението на минималната заплата от 1 април. „Сега компенсираме повсеместното поскъпване, така че няма да е изненада, ако след няколко месеца пристъпим към още едно увеличение“, споделя управителят на частния превозвач. Фирмата има договори с общините в Бургас, Камено, М. Търново и Карнобат. Но оперирата в Приморско, Царево, Несебър, като превозвач от квотата на община Бургас.

Новите цени вече са обявени от превозвачите в общините Созопол и Приморско.

„10% е увеличението при картите, с 20% е при билетите. Такива са цените и на Бургасбус, с които се поддържаме линията Бургас-Созопол. Цените са определени от тях и са съгласувани“, казаха от фирма „Созополбус“. 

Според новия ценоразпис от 1 април за пътуване от Бургас до Созопол  ще плащаме с лев повече, като новата цена става 6 лева. До Черноморец билетчето досега струваше 4 лв, но от първия ден на април вече ще е 5 лева.    

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт