Вторник, 28 Юни 2022
    
Общество

Няма открити мини в българските води на Черно море, твърдят от ВМС

  29.03.2022 12:11  
Няма открити мини в българските води на Черно море, твърдят от ВМС
снимката е илюстративна

В българската акватория на Черно море няма открити мини към този момент, съобщи на извънреден брифинг контраадмирал Кирил Йорданов – командир на ВМС.

След вчерашните два сигнала за плаващи обекти, нови не са били подавани. "В понеделник ВМС действа по два сигнала за предполагаеми мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае обстановката. Единият се оказа черни отпадъци, а втория обект не беше открит", допълни Йорданов.

По думите му мините от този тип са предназначени за борба с кораби, а не за борба с хора, плуващи в морето. "Мините са опасни за корабите, които плават, трудно маневрират, късно ги забелязват, тъй като те са малки и не се откриват на радарите", посочиха още от ВМС.

Контраадмирал Йорданов успокои още, че плаващите мини следват повърхностното течение в западната част на Черно море. "И трите открити мини в Турция и Румъния попадат в това течение, което преминава на 20 мили от Варна и на 30 мили от Бургас", посочи той. Най-близкото разстояние, по което течението доближава България е на около една миля източно от нос Калиакра. Не е изключено обаче вятърът да промени течението и мини да се появят и на други места.

"Продължаваме да следим внимателно какво се случва във военния конфликт. Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периодичнно се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат своевременно разузнати и да бъдат унищожени ако се налага", увери Йорданов.

По думите му опасността при крайбрежния риболов е много малка, тъй като течението минава далеч от бургаския и варненския залив.

"Потвърденото наличие на три мини за съжаление показва, че войната, която се води на Север от нас по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но, за безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки. Призовавам всички, които плават в морето да подават сигнали, ако забележат обекти, които наподобяват мина", призова Йорданов.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт