Събота, 25 Юни 2022
    
Бургас

В ОУ „Братя Миладинови” приемат украинчета в клас

  26.03.2022 14:28  
В ОУ „Братя Миладинови” приемат украинчета в клас

Дона МИТЕВА

Две деца – украинчета, братче и сестриче, в 5 и 6 клас - са насочени вече към бургаското ОУ „Братя Миладинови”, потвърди директорът Бочко Бочев. Майка им е с двойно гражданство, което улеснява процедурата по приемане на бягащите от военния конфликт в българско училище.

„В момента се установява здравният статут на децата. Когато това приключи, колеги от Комисията по приобщаващо образование ще проведат разговори и тестове с тях, за да се установи нивото на владеене на учебния материал. Децата говорят английски – така че ще има работа и за учителите по този език, които отново с тестове ще разберат на какво ниво е това владеене”, обясни следващите стъпки директорът.

Най-съществен проблем остава фактът, че тези деца не владеят български език. „Предвидени са 120 часа обучение на двете деца по български език. Ще търсим външен учител, с когото те да учат нашия език. И понеже са близки по възраст, обучението ще се води едновременно”, допълни директорът. На майката ще бъде предложено през априлската ваканция децата да направят интензивен курс по български, за да навлязат в езика. А в останалото време да го изучават по четири часа седмично.

Очакванията са до седмица-две да се приключи с предварителните процедури и децата да започнат да посещават училище, с цел да се адаптират към средата.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Средец
Кметът на Средец Иван Жабов даде заявка за следващ мандат
  25.03.2022 14:47      

Дона МИТЕВА На Благовещене, кметът на Средец Иван Жабов обяви, че отново ще се кандидатир