Четвъртък, 16 Юни 2022
    
Бизнес Общество

Натиска ли строителният бранш правителството за въвеждането на форсмажор (ОБНОВЕНА)

  17.03.2022 13:23  
Натиска ли строителният бранш правителството за въвеждането на форсмажор (ОБНОВЕНА)

40% от доставките на стомана у нас са спрени заради войната в Украйна

 

Георги РУСИНОВ

 

Натиска ли строителният бранш правителството за въвеждането на форсмажорни обстоятелства заради войната в Украйна? Този въпрос изниква след заявката на вицепремиера Корнелия Нинова, че ще предложи въвеждането му чрез решение на Министерски съвет.

Не е тайна, че има недостиг на стомана заради войната в бившата съветска република. 40% от доставките пристигат от там, а сега са спрени. Това спъва работата на строителните фирми. В цялата страна обществени поръчки биват прекратявани заради невъзможност за изпълнение от страна на бранша. Че български фирми искат обявяване на форсмажорни обстоятелства призна и самата Нинова.

„Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да проучват възможни алтернативни доставки за материали, използвани в строителството. Българските фирми искат обявяване на форсмажорни обстоятелства. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор“, каза вицепремиерът.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

Бившият депутат от Бургас адвокат Драгомир Ошавков коментира пред „Черноморски фар“, че въвеждането на „централен форсмажор“ е опасно. Тогава на практика всяка фирма може да реши да не изпълнява задълженията по договорите си, позовавайки се на евентуалното решение на Министерски съвет, ако такова бъде взето.

Министерство на икономиката: Бизнесът е поискал въвеждането на форсмажор още на 8 март

„Има два варианта за това предложение. Нинова се опитва да лобира в полза на определен икономически сектор, вероятно строителния, или популизмът й достига нови върхове. Предполагам, някой трябва да й каже, че и към момента никой не пречи на фирмите да се позоват на форсмажор, след като се обърнат към БТПП и евентуално да получат от там сертификат за такова обстоятелство. Обаче дали неизпълнението на договора поради форсмажор е оправдано, може да реши само съдът. Това, което тя предлага в момента, е все едно директорът на училището да издаде болничен за всички ученици - който иска - влиза в час, който иска - пише се болен!“, обясни още Ошавков.

 

От Камарата на строителите алармират за недостиг на материали

 

„Това води до забавяне на строителството и невъзможността да се завърши навреме, което значи неизпълнение на договора като срокове и неустойки за всички строителни фирми“, посочи Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите пред камерата на Нова ТВ.

Без форсмажор фалитите са неизбежни, твърдят от Камарата.

„Има фирми, които в момента обсъждат с правителството дали да не се откажат да продължат строителството, защото по-евтино излиза да се откажат и да платят неустойка“. 

Синдикатите подкрепят мярката, която според тях ще даде глътка въздух на индустрията.

„Едно такова решение на правителството казва – да, ние сме в ситуация на форсмажор и това дава възможността да бъдат задействани търговските клаузи в договорите“, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

Предложението тепърва ще бъде внесено в Министерския съвет.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоя за изслушване на премиера в Народното събрание за идеята за форсмажор.

„Нашата парламентарна група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата. Във вчерашното (б.а. сряда) заседание пленарната зала отхвърли тази точка да стане част от програмата за работата на Народното събрание и ние нямаме представа правителството какви мерки предвижда да вземе по отношение на ценовата криза. Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията, вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в процедура по начина на водене.

Тя поиска да разбере дали се подготвят такива мерки и дали се търси съгласие в Народното събрание. Председателят на НС Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно нейното предложение.

След като във вчерашния ден темата стана една от най-коментираните в обществото, от Министерство на икономиката излязоха със съобщение до медиите, че бизнесът е поискал въвеждането на форсмажор още на 8 март. Приложено е писмото с искането на БТПП, подписано от председателя Цветан Симеонов.

Същевременно предложението на Нинова бе разкритикувано от коалиционните й партньори от „Продължаваме промяна“ и ДБ, които се обявиха против искането.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Любен Дилов за ареста на Борисов: В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!
  17.03.2022 21:46      

"Опитват се да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда...Много трудна задача за управл