Неделя, 05 Юни 2022
    
Бургас Общество

Сълзи на щастие: Изписаха бебето, родено от украинска бежанка в Бургас

  06.03.2022 15:37  
Сълзи на щастие: Изписаха бебето, родено от украинска бежанка в Бургас

Иван Кирилов, бесарабски българин дари апартамент в Приморско на новородения Михаил

 

Моника ИЛИЕВА

 

Изписаха Михаил – първото бебе, родено от украинска бежанка в Бургас. 40-годишната Олена, счетоводител по професия, и новороденият Михаил, напуснаха АГ-отделението на УМБАЛ „Дева Мария“, отправяйки се към Приморско, където са настанени. Бебето се ражда на 3-ти март – Националния празник на България, в 00:30 минути, нормално, преди това майката е докарана във ветренската болница по спешност. Проплаква две седмици по-рано от предвиденото. Михаил, трета рожба в семейството, е 2.600 кг, 48 см. „Имам още две деца, Нина, 16-годишно момиче и 13-годишния Коля. Съпругът ми, еколог, е в Киев. Участва в защитата на града. Моите родители останаха в Украйна“, обясни емоционално украинката.

Олена, 40-годишна украинка и новороденият й син

Олена силно се надява Украйна да победи скоро. Желае с цялото си сърце да се завърне в родината си, в дома си. Осъзнава, че ще са необходими много усилия, защото инфраструктурата – сгради и пътища, е разрушена, но няма друга алтернатива: „Ние имаме героична армия, която ще успее да извоюва свободата ни. Вярвам в нейната сила и мощ.“

По време на изписването в УМБАЛ "Дева Мария" Иван Кирилов, бесарабски българин, дари апартамент, лична собственост, в Приморско на новородения Михаил. Мъжът живее в Сливен и се занимава с бизнес. 

„Черноморски фар“ припомня, че киевчанката Олена, заедно с двете си деца, пристигна на 26 февруари в България от обсадения Киев. Русия започва да бомардира нейния град два дни по-рано. В 6 ч. сутринта решава да се отправи към Приморско, защото има познати. Отнема й три дни, за да стигне до България, от които 24 часа шофира без прекъсване. Прекосява 6 граници, за да стигна до малкия черноморски град, където я очаква Ваня Андонова, общински съветник, в чието лице вижда приятел и още една жена.

Ваня Андонова, приятелят, който посрещна украинската бежанка в Приморско


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци
  04.03.2022 14:20      

Дона МИТЕВА Преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов, хотелиерът Веселин Налб