Вторник, 26 Апр 2022
    
Култура

Решено: Културните дейци ще плащат по-ниски наеми

  25.01.2022 11:52  
Решено: Културните дейци ще плащат по-ниски наеми

Дванадесет събития са отменени

 

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас прие мерки в помощ на културните дейци в града. Предложението е на групата общински съветници от ГЕРБ и касае намаляване на наемите.

„Още при обявяване на извънредна епидемична обстановка Общинският съвет - Бургас прие поредица от мерки в подкрепа на сектора, които впоследствие бяха актуализирани и разширени. Със свое решение Общински съвет – Бургас прие за периода на обявената извънредна епидемична обстановка да се намалят пропорционално цените за наемане на обектите общинска собственост, в които се провеждат културни, спортни и други събития, съразмерно с действащите заповеди на министъра на здравеопазването ограничения за заетост на местата, отнесени към общия капацитет на помещението или съоръжението“, посочват съветниците.

С влизането в сила на заповед на здравния министър от 19.10.2021-ва горепосоченото решение на Общински съвет – Бургас е неприложимо, тъй като културните и спорните пространства могат да имат 100 процентова заетост от посетители, които представят зелен сертификат за ваксинация или направен тест.

„Промяната в правилата се отрази рязко върху посещаемостта на събитията, което предизвика реакция от страна на културните организатори. Те потърсиха контакт с нас като общински съветници и ни сезираха за невъзможността да организират събития при пълен наем. Според тях новите обстоятелства водят до фактически локдаун, тъй като публиката не е достатъчна и провеждането на събития е нерентабилно“, посочват в докладната от ГЕРБ.

До отмяната на извънредната епидемична обстановка те предлагат организаторите на културни събития в пространства общинска собственост да заплащат наем, реципрочен на продадените билети, но не по-малко от 70% от наема на съответното място.

По време на дебатите бившият управител на НХК Мария Маркова и Георги Дракалиев обявиха, че ще подкрепят докладната записка, тъй като ще е в улеснение на наемателите.

Заместник-кметът Диана Саватева обясни, че с предложението ще се осигури възможност за публиката да има достъп до събитията. След въвеждането на зеления сертификат е настъпил отлив. Тя добави, че в последно време в Бургас има 12 отложени събития, което означава, че в хазната няма постъпления. За пример тя даде зала „Тончо Русев“, за която наемът е 800 лева. На 70% той ще стане 560 лева и според нея е по-добре да влязат 560 лева в хазната, отколкото 0 лева.

Със заповед на РЗИ-Бургас, в момента позволеният капацитет за публика отново е 50%. Че има отлив на публика става ясно и от направена справка в Община Бургас, която посочва, че в периода от 1 септември до 20 октомври миналата година приходите от външни продукции, представени в Културен дом НХК, при позволена заетост 50 процента от капацитета, са 4630 лв. За периода 21 октомври – 15 ноември приходът е 800 лв., като първите десет дни след новата заповед всички предварително планирани събития в основната зала на Културен дом НХК бяха отменени.


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Метлата на четворната коалиция в региона
  24.01.2022 14:59      

Партийни активисти разнасят CV-та и се ослушват за назначения