Петък, 22 Апр 2022
    
Несебър

В Несебър отбелязаха Бабинден

  21.01.2022 14:06  
В Несебър отбелязаха Бабинден

В Несебър и тази година бе отбелязан един от най-тачените празници от  Българския фолклорен  календар – Бабинден. Той е  посветен на „бабите" – жените, помагащи при раждане, и на младите булки и невестите, които са се сдобили с рожби. Приемник на празника е Денят на  родилната помощ, с  който почитаме тези, чийто труд е свързан с появата на нов живот.

Тържествoто започна в Демонстрационния центъра на занаятите, където изпълнителките от ФФ „Българка" пресъздадоха ритуала „Бабуване". Традиционните за празника наричания бяха изпълнени в съответствие с народния обичай: „Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата"- ориса „бабата", след като ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: "Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят".

Ритуалът  е зареден с много положителна енергия и символизира надеждата за бъдещето и поколенческата приемственост, която народът ни тачи и следва.

Радостно настроение в днешния празничен ден създадоха и изпълненията на ВГ „Морски звездички" към ОДК –Несебър.

Обредите, съпътстващи празници като Бабинден са част от нематериалното културни наследство на народа ни. Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, Община Несебър се стреми да съхрани старите, изконно български обичаи, за да ги предаде на бъдещото поколение.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид
  21.01.2022 11:06      

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар к