Вторник, 19 Апр 2022
    
Бургас Общество

Спешни мерки за Лято 22‘: Мръсният въздух в ЦГЧ изисква стриктен контрол

  18.01.2022 16:44  
Спешни мерки за Лято 22‘: Мръсният въздух в ЦГЧ изисква стриктен контрол

Д-р Антонио Душепеев, председател на Комисията по здравеопазване: Кога е активният туристически сезон?

 

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

Замърсеният атмосферен въздух в ЦГЧ на Бургас изисква спешни мерки за предстоящия летен сезон. По този повод д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов - общински съветници от ПП ВМРО-Българско национално движение, внесоха докладна за детайлното замерване на качеството на атмосферния въздух в центъра на града. Тя обаче бе отнесена за становище до администрацията, за да се конкретизира частта активен туристически сезон. Това стана ясно преди минути на провелата се Комисия по здравеопазване.  

„Колеги, липсва конкретика какво е активен туристически сезон. Не е ясно за какъв период иде реч. Аз помня, че активният туристически сезон започваше от 25 април и продължаваше до средата на октомври“, обясни председателят на комисията д-р Антонио Душепеев. Между членовете на комисията се чуха коментари, че вероятно вносителите на докладната се опасяват в коректното измерване на чистотата на атмосферния въздух в Бургас.

Според съдържанието на докладната най-големият брой жители, изложени на замърсен въздух живеят в ЦГЧ на Бургас. Това от една страна се дължи на автомобилния трафик, който е най-интензивен в тази част на града, като през нея преминава и основната част от обществения транспорт. От друга страна, замърсяването идва и от битовото отопление. За разлика от комплексите, в които има предимно жилищни блокове, ползващи парно, в центъра на града има много къщи и кооперации, в които доста хора ползват дърва и въглища за отопление.   

Жителите на Централна градска част са сред най-застрашените от високата концентрация на ФПЧ10 (ВИЖ ТУК). Общинските съветници, вносители на предложението, смятат, че трябват допълнителни мерки по контрол и превенция на въздуха.

Дракалиев и Стоянов предлагат ОбС - Бургас да вземе следните решения:

-Общинската мобилна автоматична станция да замерва качеството на атмосферния въздух (КАВ) в ЦГЧ и к-с „Възраждане“ до края на месец април 2022 г., както и през активния летен сезон, с цел получаване на по-актуални и подробни данни.

-Да бъде проведена информационна кампания за жителите на общината по темата със замърсяването на въздуха при отопление с твърдо битово гориво.

 

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата