Сряда, 13 Апр 2022
    
Бургас Общество

Важни лекарства липсват в бургаски аптеки

  12.01.2022 16:51  
Важни лекарства липсват в бургаски аптеки

Моника ИЛИЕВА

 

Зачестяват сигналите за липса на определени медикаменти в аптеките, с които се лекуват и симптомите на коронавирус. Сред споменатите са фраксипарин и инхалаторните вентолин и пулмикорт. И трите лекарства влизат в протоколите за лечение на коронавируса.

Малкият син на Мария Николова, 38-годишна, е с тежък бронхит, но не може да открие предписаните му вентолин и пулмикорт. „Търся вентолин и пулмикорт за инхалации, просто ги няма, не знам къде да ги открия, а това е шестата аптека в Бургас, в която влизам, но няма. Отговарят ми, че не е наличен, а след проверка в системата обясняват, че няма и на склад. Детето ми е на домашно лечение, тези две лекарства са важни, за да може да диша по-спокойно“, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ притеснената майка.

Трудно се откриват определени лекарствени медикаменти в аптечната мрежа в Бургас от месеци, стана ясно от димите на Любима Бургазлиева, председател на Регионална фармацевтична колегия (РФК), Бургас. „Има затруднения в снабдяването с хепарините. И невинаги е удачно да бъде заменено едно лекарство с таблетна форма. Наскоро колеги издирваха за бременна жена точно такъв нискомолекулярен хепарин. Той не е показан само за лечение на Ковид-19. Предписва се и в други случаи. Уточнявам, че се използват за разреждане на кръвта. Те са антикоагуланти. Предвид на последните протоколи за лечение на Ковид-19, в които ги включват, търсенето им се е увеличило. И това доведе до намаляване на количествата. А доколкото имам информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, проблемите идват от производителите, които се оказват затруднени, поради голямото търсене. И не само в България, а в целия свят“, обясни тя.

Любима Бургазлиева добави, че доставки има, но не редовно и не в големи количества. Решение трябва да потърси Министерството на здравеопазването, защото в България не се произвеждат тези лекарства. Председателят на бургаската Регионална фармацевтична колегия уточни, че внос на вентолин солуцио (за инхалации) няма от летните месеци. Снабдяването с пулмикорт е затруднено, колкото и с хепарините. Тя конкретизира, че неговото приложение е както за други заболявания, така и за лечение на коронавирусната инфекция.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от