Четвъртък, 07 Апр 2022
    
Общество

ГЕРБ-СДС осъжда насилието над деца, настоява за действия и отговори от институциите

  06.01.2022 14:59  
ГЕРБ-СДС осъжда насилието над деца, настоява за действия и отговори от институциите

ПГ на ГЕРБ-СДС осъжда насилието на деца срещу деца, осъжда проявата на агресия, която може да коства невинни човешки животи. Това се казва в декларация, която днес бе представена в НС от бургаския депутат Деница Николова.
 

От трибуната тя коментира изнесената в медиите вчера информация за агресията на банда младежи над едно невинно дете. "Десетина го удряха и ритаха. А по-страшното е, че в този побой и тази агресия се включи и едно момиче. Агресията беше умишлена, и целенасочена, и сигурно ако имаха още малко време и нямаха свидетели можеше да се стигне до най-лошото. Събирането на банди сред тийнейджърите е модерно, но подобни случаи не са просто пакост, а умишлено посегателство", коментира народният представител.


В декларацията от ГЕРБ-СДС отправят сериозни въпроси към МВР и рекордния министър. "Защо в последните месеци отговорността на министъра на вътрешните работи в осигуряване на сигурността на нашите деца се неглижира? Може би увлечен от фантастичните сериали за кражби, грабежи, изчегъртване и внушения за подслушвания, министърът оставя встрани така важните теми. Като намаляване на насилието- ролята на подопечната институция да опази нашите деца- от това да бъдат бити и насилвани, от агресията, от безцелно изразяване на безцеремонна арогантност към държавността, към спазването на законите на страната, към  човешките отношения между хората".


Деница Николова подчерта от името на колегите от ПГ, че съществени въпроси остават без отговор. "Министърът на вътрешните работи, и този на образованието, и държавна агенция за закрила на детето трябва да отговорят. Защо се допусна да се случи това, какви действия бяха предприети, защо тези случаи вместо да бъдат предотвратявани зачестиха дотолкова, че започна да става ежедневие да виждаме насилие, а понякога и фатален край в училищата? В последните месеци ежедневно статистиката се допълва от поредната жертва- на дете, жена или член на семейство. Според данни от проучване на УНИЦЕФ всяко второ дете в България е преживяло форма на насилие  (47%). Освен това, в рамките на 2021г. повече от 20 жени загубиха живота си поради убийство от страна на своя съпруг или партньор", допълни в пленарна зала Деница Николова. ОТ ГЕРБ-СДС допълват, че ще предложат решение за проблемите в тази социална сфера, но преди това ще очакват отговори от отговорните управляващи на ‘променяща’ се България.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия