Четвъртък, 31 Мар 2022
    
Бизнес Бургас

Бургас като Барселона вече не е мечта или абсурд

  30.12.2021 11:07  
Бургас като Барселона вече не е мечта или абсурд

До дни ще е готов работният проект на новата Зона за обществен достъп

Силвия ШАТЪРОВА

Силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време. Това ще е новата Зона за обществен достъп в бургаското пристанище. Всъщност сега съществуващата променада от Магазия 1 през хотела DOC-5 ще продължи така, че да достигне до района на автогара „Юг“ и жп гара.

Новият проект е заложен в ОУП-а на Бургас и е съобразен с генералния план на Пристанище Бургас. Край с последните стари сгради, индустриални структури, кранове. Бургас ще продължава да се отваря към морето.

Проектът предвижда зоната в района около седмо до девето корабно място да се изчисти от товаро-разтоварна дейност и да стане за обществен достъп и яхтено пристанище. В момента тя е реализирана от първо до четвърто корабно място.

Мечтата Бургас да стане като Барселона - с отворен достъп до кейовете, търговски площи и забавления на пристанището вече не е блян или абсурд още след като бяха направени Магазия 1, Морска гара, Конгресен център и старата тютюнева магазия бе превърната в търговски обект.

Яхтена марина, зони за отдих, амфитеатър. Всичко това трябва да се реализира в Зоната за обществен достъп на бургаското пристанище, която вече се разширява и в района около входа на порта.

През миналата година имаше идейна концепция за нейното бъдещо развитие, предоставени бяха три проекта, съществуваха и разногласия от местната архитектурна гилдия. След обявена обществена поръчка в момента работният проект на зоната се изработва от студио „Вамос“. Всъщност фирмата печели и първото място в идейната концепция на зоната.

До дни  трябва да е готов работният проект, научи „Черноморски фар“ от ДП „Пристанищна инфраструктура“, които са възложители на зоната. След като бъде готов проектът, ще се търсят пари за неговото реализиране, най-вероятно това трябва да стане със средства на предприятието, казват още от там.

В началото на архитектурната разработка имаше идеи за пешеходен мост над морето, за кули близнаци и виенско колело, които в работния проект няма да съществуват, но зоната ще има площад, зеленина и атрактивна променада, подобна на големите крайбрежни южноевропейски страни. Поне това се вижда от визуализациите на проекта.

Територията, предмет на проектиране, е разположена южно от Централната градска част на Бургас и представлява естествено продължение на пешеходната ос по ул. „Александровска“, завършваща към момента до изградената автогара „Юг“ и гаровия площад „Царица Йоана“. Според новия Генерален план на пристанище Бургас, това пространство се предвижда да се освободи от товарно-разтоварни дейности и да се усвои като зона за широк обществен достъп. Бъдещият вторичен градски център ще се разположи на площ от 16 000 кв. м. B paйoнa зaд Mитницaтa и нoвaтa автoгapa „Юг“ щe бъдe изгpaдeнa нoвa мoдepнa мapинa зa яxти, a пpeд нeя нa бpeгa щe ce издигнe мaлъĸ aмфитeaтъp. Cъщecтвyвaщитe пpиcтaнищни cъopъжeния щe бъдaт пpeмaxнaти.

Точно затова, когато преди повече от 10 години се заговори за проекта „Супер Бургас“ и превръщането на пристанищната зона в нов градски център, мнозина го определяха като пиар ход на управляващите. Но промяната вече е факт. Достъпът до вълнолома е свободен, има ресторанти, магазини, детски площадки, красиви залези и един съвсем различен дух. Може да се стигне дори до морския фар, откъдето да се наблюдават пристигащите и напускащите Бургаския залив кораби. А това е само началото на една голяма трансформация, която тепърва предстои.

От 2014 година на територията на „Пристанище Бургас” ЕАД е обособена Зона за обществен достъп. 79 дка са освободени от товарно-разтоварна дейност и са предназначени за яхтинг, пасажерско обслужване и рекреация. Зоната обхваща от първо до четвърто корабни места. В зоната за обществен достъп е ситуирана Морска гара Бургас, предназначена за обслужване на круизни кораби. Най-старият пристанищен склад „Магазия 1“ има нова функция. От там тръгват корабчетата за плаване в залива.

Сега бургазлии очакват с интерес продължението на зоната и вдъхването на нов живот на територията между жп гара, входа на пристанището и митницата.

 

Проектът

Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Нинова: Издадохме заповедите за забрана на скока в цените от мобилните оператори
  29.12.2021 16:13      

С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им, з