Дона МИТЕВА
От началото на ноември тази година, има устойчива тенденция за повишаване на цените на стоките в потребителската кошница, казва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, всички го усещат по кесията си, включително и бургазлии. Най-вече по празниците.
Единствено свинското остава със стабилни цени, които варират от 9 до 14 -15 лева, в зависимост от това, от къде ще бъде купено и от коя част на прасето е предпочитанието. Цяло пиле струва около 6 лева – ако приемем, че тежи килограм и половина, пуйката се продава за близо 7 лева за килограм.
Националната статистика сочи, че при захарта имаме покачване с 23%, при фасула - 12%, брашното с 23%, олиото с 41%, яйцата с 10%, кашкавала 16%, сиренето - 15%, маслото с 10%. Сравнението е с цените по същото време миналата година.
По отношение на краставиците сме с 36% нагоре, пипера с около 20%, картофите и морковите с около 30%, рекордьор при зеленчуците е зелето - с 60% повишаване на цената.
Днешните цени на новата борса в Бургас за зеленчуци и плодове сочи лек спад в цената на доматите и краставиците в краткосторчен план. Обикновеният домат се харчи от 1.60 – 2.00 лв., а розовите на цена 2.20 -3.00лв. Краставиците – 2.90 -4.00 лв., салатката е по левче, а айсбергът стига до 4 лв. Друг е въпросът на каква цена се предлагат в кварталната зарзаватчийница.
Мезетата са в много широки ценови граници, но пък те и не са задължителни. Въпрос на финансови възможности са дали освен основните ястия на трапезата за Нова година ще има различни видове сирена, кашкавали и сушени мезета.
Основните причина, която изтъкват всички експерти за ценовия скок е вдигането на цените на енергийните ресурси.