Понеделник, 28 Мар 2022
    
Бизнес

Харчим повече пари за трапезата на Нова Година

  27.12.2021 13:16  
Харчим повече пари за трапезата на Нова Година

Дона МИТЕВА

 

От началото на ноември тази година, има устойчива тенденция за повишаване на цените на стоките в потребителската кошница, казва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и  тържищата, всички  го усещат по кесията си, включително и бургазлии. Най-вече по празниците.

Единствено свинското остава със стабилни цени, които варират от 9 до 14 -15 лева, в зависимост от това, от къде ще бъде купено и от коя част на прасето е предпочитанието. Цяло пиле струва около 6 лева – ако приемем, че тежи килограм и половина, пуйката се продава за близо 7 лева за килограм.

Националната статистика сочи, че при захарта имаме покачване с 23%, при фасула - 12%, брашното с 23%, олиото с 41%, яйцата с 10%, кашкавала 16%, сиренето - 15%, маслото с 10%. Сравнението е с цените по същото време миналата година.

По отношение на краставиците сме с 36% нагоре, пипера с около 20%, картофите и морковите с около 30%, рекордьор при зеленчуците е зелето - с 60% повишаване на цената.

Днешните цени на новата борса в Бургас за зеленчуци и плодове сочи лек спад в цената на доматите и краставиците в краткосторчен план. Обикновеният домат се харчи от 1.60 – 2.00 лв., а розовите на цена 2.20 -3.00лв. Краставиците – 2.90 -4.00 лв., салатката е по левче, а айсбергът стига до 4 лв. Друг е въпросът на каква цена се предлагат в кварталната зарзаватчийница.

Мезетата са в много широки ценови граници, но пък те и не са задължителни. Въпрос на финансови възможности са дали освен основните ястия на трапезата за Нова година ще има различни видове сирена, кашкавали и сушени мезета.

Основните причина, която изтъкват всички експерти за  ценовия скок е вдигането  на цените на енергийните ресурси.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Малко Търново Мнения
Да поддържаш огъня на странджанската песен жив
  27.12.2021 11:49      

  Дона МИТЕВА Младият народен певец от Странджа Костадин Михайлов, известен