Неделя, 27 Мар 2022
    
Общество

За равни права на родителите след развод - обмислят законови промени

  26.12.2021 16:16  
За равни права на родителите след развод - обмислят законови промени
БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се ангажира да бъдат обсъдени законови промени във връзка с осигуряването на равните права на родителите след развод. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Надежда Йорданова е провела още в събота (24 декември) телефонен разговор с протестиращи граждани от организациите "Бащи за отговорно родителство” и асоциация “Член 24”. В първия работен ден след коледните празници (29 декември) ще бъде организирана среща с неправителствените организации. Министър Йорданова се ангажира да обсъди с организациите споделеното родителство и механизъм, чрез който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат разработени необходимите законови промени.

В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод, и води до родителско отчуждение, казват в съобщението си от Министерството на правосъдието.

По-рано пред ведомството се състоя протест на бащи с настояване за осигуряването на равни права на родителите при отглеждането на децата им след развод.

Мирната демонстрация се проведе в Деня на бащата, на който се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Иисус Христос.

"Проблемът с обезбащиняването в цял свят е огромен. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество", сподели един от протестиращите родители пред БГНЕС.

Той е категоричен, че тази "пандемия" може да бъде предотвратена с помощта на споделеното родителство.

"Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас", каза още бащата.

Според друг родител споделеното родителство трябва да се вкара в Закона и да се постановява "по default" (по подразбиране - бел. ред.) от съда без да се очаква жената да го одобри изрично или да не го одобрява. "Иначе това води до изнудване, до материални облаги. На практика бащата и детето са лишени от правото да бъдат заедно", уточни той.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити