Петък, 25 Мар 2022
    
Бургас

Над 100 самотни пенсионери получиха храна за Коледа

  24.12.2021 15:00  
Над 100 самотни пенсионери получиха храна за Коледа

47 доброволци обходиха Странджа, за да зарадват възрастните хора

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии зарадваха с хранителни продукти за Коледа самотно живеещи възрастни хора. Инициативата „Време с усмивка за самотни възрастни хора Коледа 2021г.“ успя да събере продукти за над 10 000 лева, съобщи за „Черноморски фар“ организаторът Михаела Бошева. Тя и съпругът й имаха подобна кампания и през 2019-а.

Семейство Бошеви смятат, че е наше задължение, но и радост да се грижим за самотните възрастни хора, както и да им подаряваме надежда, очакване и трепет.

Със събраните средства бяха закупени хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на 96 живеещи сами възрастни хора. Всеки от тях ще получи по три торби със стоки, за да посрещне празниците.

„Това са хора, чиито децата са в чужбина, хора, които са останали сами в живота по една или друга причина. Хора със сърца, туптящи за малко нежност, внимание и уют“, обясняват организаторите.

Раздаването на храната се проведе в съботния ден, а получателите бяха от населените места в община Малко Търново. 47 доброволци, разпределени в 13 групи, успяха да обходят всички набелязани адреси, че и допълнително. Първоначално продуктите бяха предвидени за около 100 самотно живеещи възрастни хора, но тъй като се оказало, че има допълнителни продукти, доброволците посетили и още пенсионери и така общо 105 от тях получиха храна за празниците.

„Хората бяха изключително щастливи наистина. Не бяха дори толкова радостни от факта, че им носехме хранителни продукти, а по-скоро от това, че им обърнахме внимание. Влязохме в почти всяка една къща, където ни поканиха. Пихме чай и кафе с много от тях. Те ни разказаха откога живеят в Странджа, как е преминал животът им. Имаше много тежки съдби – хора, изоставени от близки и роднини, живеещи в страшно мизерни условия, болни, на легло. Имаше и такива, които имат своите близки, но рядко биват посещавани – примерно веднъж в месеца“, сподели след края на кампанията Бошева.

Друг от добротворците – Светлина Николова, написа следното:

„Приключвам този ден с много смесени чувства и никога няма да го забравя, удовлетворение, тъга и болка, но и много вълнение, че бяхме причина за сълзи от радост, щастие, надежда и всъщност това е най-важното! Срещнахме се с хора, загубили вяра и живеещи на ръба на крайна бедност! Изумих се каква борба за оцеляване водят част от нашите родители, роднини, съседи или просто познати! Колко малко е нужно, за да върнеш усмивката на лицата им и да изтриеш горчилката. Всички, с които се срещна нашата група днес, ни посрещаха с думите, че това е чудо, което им се случва за първи път, и ни изпращаха с пожелания за здраве, сълзи в очите и усмивки на лицата! Забележителен ден, ден на надежда и вяра!“.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити