Неделя, 13 Мар 2022
    
Общество

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването за „Хемус”

  12.12.2021 12:14  
Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването за „Хемус”

Прокурори от Софийската градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебно производство, свързано с източването на милиони от АМ „Хемус”. Това обяви на брифинг в неделя говорителят на СГП Десислава Петрунова.

По данни на Прокуратурата вчера наблюдаващ обвинител са били извикани в сградата на ГДБОП. Там им е обяснено, че единственият обвиняем по случая - Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче мъжът заявил, че е дошъл по настояване на адвоката си. Въпреки това разпитът е проведен, заявиха от държавното обвинение. От защитата са настоявали за по-лека мярка, което според прокуратурата може да доведе до оневиняване в бъдеще. Освен това е настоявано още през януари да падне забраната на Колев да напуска страната. След като прокурорите отказали да направят такова нещо, последвал скандал между тях и шефа на ГДБОП. 

„Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемият Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит", разказа Петрунова.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи. По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказал от намеренията си и заявил, че не знае защо е извикан. 

„Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебните договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях", поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

Образувано е досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Предвижда се лишаване от свобода от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че вероятно шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан по случая.

Източник: НОВА


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов изригна: Лидери, сринали се на изборите, стават вицета
  11.12.2021 13:11      

Любопитен съм как ще управляват хора загубили изборите – как лидерите на партии, сри