Събота, 24 Сеп 2022
    
Общество

При връчването на мандата: Радев поиска промени в първите 100 дни, Петков му обеща да свърши работата

  11.12.2021 11:00  
При връчването на мандата: Радев поиска промени в първите 100 дни, Петков му обеща да свърши работата

При връчването на мандата: Радев поиска промени в първите 100 дни, Петков му обеща да свърши работата 

Държавният глава: Върху вас се пада отговорността да реформирате порочния модел
Бъдещия премиер: Вие започнахте промяната, сега е време заедно да свършим работата докрай
Новият културен министър  ще е Атанас Атанасов
Първите стъпки: Цената на тока, пандемията и законови промени за съдебна реформа

Президентът Румен Радев връчи мандата на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който е предложението за премиер на бъдещия кабинет. Той на свой ред веднага му върна пълна папка с имената на министрите в новото редовно правителство.

"Върху вас и партиите партньори пада отговорността да реформирате порочния модел на авторитарно управление и да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието в държавата. Като министри видяхте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите", обърна се Радев към Петков докато му даваше папката с проучвателния мандат за кабинет.

Радев обаче изказа и едно предупреждение към Петков - ако не постигнат решителни промени в 100 дни, особено в съдебната система и прокуратурата, то коалицията няма да спечели битката за бъдещето за България.. "Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали и вярвам, че ще намерите сили да го сторите. Защото гласът от площада и урните иска законност и от вашите министри зависи да не ги разочаровате", каза още Радев. Наред с това той очерта и другите приоритети пред кабинета - битката с бедността и защитата на националните интереси навън. "Желая успехи в изграждането на свободна и просперираща европейска България", завърши Радев.

Петков на свой ред поясни, че за него е чест и отговорност да приеме папката от Радев. "Вие започнахте промяната, сега е време заедно да свършим работата докрай", каза той. И добави: "Идвайки насам, една гражданка ми каза: Вие ни накарахте да повярваме отново. Време е след 32 г. българският народ да почувства, че управниците се грижат за него".  По думите му е време и младите българи в чужбина да видят България като перспективна локация и място за завръщане, а нашите майки и бащи - като място за справедлива пенсия и старини. Увери, че ще вкарат всички усилия, обещанията да станат реалност. Върна му директно проектосъстава за кабинет и обеща да не губят време. Изрази надежда кабинетът да бъде факт още в понеделник.

От 13 часа днес в сградата на НС той ще представи официално пред медиите състава на новия МС.

След срещата с Радев, Кирил Петков коментира, че са готови да изпълнят промяната. Единствената причина да тръгнем по този път е, че България има остра нужда от промяна, каза той. Относно срокът от 100 дни за промени, който им даде Радев, Петков напомни, че ще работят със същия интензитет, както и по време на преговорите. Няма да губят време,каза той. Обеща да са служители на народа и ще следят нито един лев да бъде харчен по грешния начин. Потвърди, че Теодора Ганчовка е предложението за външен министър от страна на ИТН. Атанас Атанасов пък ще е министър на културата. Петков го описа като млад човек, който сам е възстановил едно читалище. Ще дадем нов тласък на културата, каза той. Едно от най-важните неща е да овладеят цената на тока, които пресират бизнеса и битовите потребители. Втората стъпка е овладяване на ковидкризата. Ще се опитат да привлекат най-големите експерти и да увеличат ваксинацията. Един от първите закони, които ще внесат е за съдебната система и КПКОНПИ. Петков отново изтъкна, че не са доволни от работата на Иван Гешев,но чрез инспектората на ВСС ще им даде повече инструменти да следят какво са свършили в съдебната власт. Конституционните промени са ги задали като по-дългосрочна задача, но ще направят всичко възможно с мнозинството, което имат да направят промени. Смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисквало конституционно мнозинство. Не може да постигнем нулева корупция, без работеща прокуратура, каза той.

Петков отново напомни, че всеки от партньорите носят отговорност за назначенията, но отговорността за изпълнението на задачите е обща. Всеки един министър, след като се закълне, става министър към МС и ще отговаря пред мен, каза той и добави, че кой от къде е дошъл е важало до днес. Даде да се разбере, че Радев няма да се меси в работата на МС, въпреки че министри от служебният кабинет стават част от редовния.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати