Събота, 12 Мар 2022
    
Общество

Съставът на кабинет - ясен утре

  10.12.2021 15:10  
Съставът на кабинет - ясен утре

До края на деня ще бъде подписано коалиционното споразумение между ПП и останалите 3 партии в бъдещия кабинет. Това увери съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на НС, като обаче добави, че това ще стане без медиите. Той напомни, че днес БСП имат пленум, където документът трябва да се одобри. След това ще е и самото подписване, а споразумението, в едно с всички приложения ще бъде публикувано. Всяка от партиите ще се подпише на отделна страница към документа.

Дали самото подписване физически ще се осъществи заедно от всички партии или отделно, Петков определи като формализъм. Петков заяви, че явно от ПП, като най-голямата политическа сила, ще бъдат като гарант. Надява се обаче все пак да има обща снимка след самото подписване. От думите на Петков стана ясно, че съставът на кабинета ще стана ясен утре. Повод за коментара му по същество бе фактът, че шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов бе забелязан да влиза в стаята на ПП в парламента. В тази връзка Петков поясни, че не са обсъждали споразумението, а по теми след това и работата, която ще трябва да свършат.

Междувременно Христо Иванов от ДБ коментира, че този кабинет има много важни характеристики. На първо място, че е редовен кабинет, а страната от много месеци няма такъв. "Много беше важно да има редовен кабинет", каза Иванов. На второ място то гарантира една стратегическа цел, която те си поставили - управленското мнозинство, което в своите решения да не зависи от ГЕРБ и ДПС. Това според него е важна предпоставка, за да започнат промени и то в дълбочина. Отделно избори важни теми, като съдебната реформа, електронното управление, които са заложени като приоритети. Той добави, че персоналните въпроси относно състава за кабинет са ги обсъждали само с ПП, но не и останалите формации. "Не искам никого да заблуждава. Ще бъде сложно по много причини", каза Иванов и добави, че всички , с нужната сериозност и съзнание за отговорността, да работят това да бъде преодоляно. Не пожела да коментира факта, че Корнелия Нинова по всяка вероятност ще е вицепремиер. Изтъкна тяхната позиция с Атанас Атанасов да не са част от състава на кабинета, за да не товарят конструкцията допълнително. Не пожела да коментира и на какъв принцип ще се определят областните представители. Не знае защо още и Бойко Рашков не е получил показа на министър в новия кабинет, но добави, че техните забележки за сектор сигурност не били персонални или насочени срещу него. Те не са били условие за подкрепа на кабинета.

Нулева толерантност към корупцията ще бъде един от водещите принципи на евентуалната бъдеща управленска четворна коалиция, е разписано в коалиционното споразумение. Текстът потвърждава структурата на МС, вече известна в общественото пространство -премиерът, излъчен от ПП, като ще има 5-ма вицепремиери -  двама от ПП и по един от БСП, ИТН и ДБ. В 18-те експертни съвета, които ще бъдат създадени, ще бъдат обсъждани законодателните инициативи. Просперираща България, съдебна реформа, икономически растеж, върховенство на закона са сред основните приоритети.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов изригна: Лидери, сринали се на изборите, стават вицета
  11.12.2021 13:11      

Любопитен съм как ще управляват хора загубили изборите – как лидерите на партии, сри