Вторник, 01 Мар 2022
    
Общество Созопол

Проект за милиони превръща созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в Световен културен център

  30.11.2021 13:49  
Проект за милиони превръща созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в Световен културен център

Изграждат го с чуждо финансиране

Предстои подписване на Меморандум за сътрудничество между България и ЮНЕСКО за създаването му

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Служебният министър Велислав Минеков се включи извънредно на редовно заседание на ОбС-Созопол днес, за да съобщи важни новини около казуса с остров „Св. св. Кирик и Юлита“. Той запозна общинските съветници с напредъка по превръщането му в културен център от световно значение  и отговори на въпросите им.

От Министерството на културата са насочили усилията си за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, чието изграждане ще стане с финансовата помощ на чужда компания. Това е сериозна крачка към социализиране на острова, както и включването му в туристическия продукт на Созопол.

Предстои посещение на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес у нас, по време на което ще бъде подписването на Меморандум за сътрудничество между страните за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол.

Проектът е грандиозен, необходими са близо 200 млн. лева за неговото започване. От френска страна се изисква оценка.„Бюджетът за КРР е нищожен – 3 млн. лева, което за консервация и реставрация, при изискуеми минимум 9 млн. лева. За новия период ще бъде предвидена сумата от 2,5 млрд. лева. Сумата е огромна“, каза министър Велислав Минеков.

Той призова лично местната власт да бъде много настоятелна „дори и утре да дойде нов министър на културата“.

Заедно с Велислав Минеков в онлайн заседанието на Общински съвет Созопол взе участие и Мария Нейкова, областен управител на Бургас, която още с встъпването си в длъжност се ангажира с връщането на острова за стопанисване от морската община.

Мария Нейкова изрази благодарност към културния министър за осигурените средства за консервация на „Св. св. Кирик и Юлита“. Припомняме, че в края на миналия месец Нейкова проведе среща с посланика на Франция у нас г-жа Флоранс Робин. На нея стана ясно, че френска компания, която е с основна роля за реализирането на Лувъра в Абу Даби, е готова да работи с всяко българско министерство и местните власти по отношение на созополския остров. Посланик Робин настоя, докато се осъществяват процедурите по предпроектното проучване, да се вземат спешни мерки от държавата за конструктивното укрепване на сградата на морското училище на острова, която е част от световното културно-историческо наследство и се руши. Областният управител напомни на министъра, че очакват подкрепата му и за другия созополски остров „Св. Иван“.

Минеков на свой ред добави, че нещата вървят постепенно. По повода уточни, че се работи и по изменение и допълнение на Закона за културното наследство у нас. До момента собствениците бяха само задължавани. В едни отминали времена, припомни той, те бяха подпомагани от държавата в поддръжката на обектите със средства и материали. „Обещал съм в ЮНЕСКО, че законът ще претърпи промени. Така държавата ще подаде ръка на собствениците на сгради със специален културен статут. Гарантирам ви, че законът ще стане толкова свиреп, че ще се стига до отнемане на имоти“, заяви Владислав Минеков по време на редовната онлайн общинска сесия.

Общинските съветници изразиха опасения, след като островът е държавен, след като държавата ще се погрижи за неговото развитие, община Созопол няма да има никаква финансова изгода. Министърът поясни, че в един бъдещ момент, след като проектът бъде завършен и се превърне в работещ и носещ солидни приходи, то той ще бъде върнат на Созопол. Пое ангажимент до края на седмицата да изпрати проекта, който макар да е правен преди 11 години, ще даде яснота за намеренията на държавата.

Минеков уточни, че средства за реставрация и консервация не са отпускани в последните 10 години. „Теренните проучвания в района са на самия финал. Ще обезпечим и подводната археология. Имате места, които са подходящи за тях. Към момента съм провел много сериозни разговори с министъра на финансите. Не е възможно да се работи с бюджет за КРР от 3 млн. лева. Мизерия! А мизерията ражда чудовища“, поясни Минеков.

От думите ми стана ясно, че в НИНКН работят на прага на кадровия минимум, от над 2000 човека са сведени до не повече от 40. Всеки ден там се получават 200 кг хартия, не е възможно да бъде обработна в разумни срокове. Тази е причината да се чака за разрешения от института над 10-12 години.

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т